Declarații de presă susținute de viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu după întrevederea cu omologul turc Mevlüt Çavuşoğlu

Publicat:Thu, 18/11/2021 - 14:57

Stimate domnule ministru, dragă Mevlüt,

Mă bucur foarte mult să ne revedem în scurt timp la Chișinău după întrevederea noastră din septembrie la New York.

Această vizită în țara noastră vine să confirme încă o dată caracterul avansat al relațiilor bilaterale și dorința comună pentru consolidarea parteneriatului strategic moldo-turc.  

Împreună am participat acum la o rundă de discuții între delegațiile ministerelor noastre în care am trasat noi obiective de cooperare politică, economică, comercială și investițională între țările noastre.

Am făcut pași concreți pentru fortificarea dialogului pe linia ministerelor de externe. Am semnat Planul de consultări interministeriale pentru anii 2022-2023, care prevede un calendar concret de acțiuni între responsabilii de dialogul politic, consular, dar și pe dimensiunea comunicării și diplomației publice dintre ambele ministere.

Menirea diplomației este să fie aproape de cetățean și interesele acestuia. Și deja cetățenii noștri se bucură de posibilitatea de a călători între Republica Moldova și Republica Turcă în baza buletinelor de identitate. Dar noi ținem foarte mult la niște pași ulteriori pentru a facilita în continuare situația concetățenilor noștri care călătoresc între statele noastre. Prin această prismă am discutat mai mulți pași concreți, inclusiv finalizarea procedurilor de ratificare a Acordului privind conversiunea și recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere, măsuri pentru a limita prețurile la roaming, dar și intensificarea și mărirea frecvenței zborurilor dintre țările noastre, în special în perioada de vară.

Turcia este un partener economic cheie pentru Republica Moldova, plasându-se pe locul 4 printre partenerii noștri comerciali, având o pondere de cca 9% pentru exportatorii noștri și acest loc este într-adevăr extrem de important pentru economia noastră, pentru prosperitatea noastră. În Republica Moldova sunt aproximativ 1100 de companii, întreprinderi cu capital turcesc care creează locuri de muncă, aduc investiții. Acest lucru ne permite să spunem că avem o relație economică foarte bună, dar avem ambiția de a o intensifica și mai mult.

Avem multe istorii de succes ale întreprinzătorilor turci în industria alimentară, telefonia mobilă, medicină și industria hotelieră din Republica Moldova, dar vrem să  dezvoltăm această relație inclusiv prin aprofundarea prevederilor Acordului de liber schimb existent între Republica Moldova și Turcia, astfel încât să putem lărgi parametrii acestui acord ca noi să putem avea mai mult comerț reciproc.

Am convenit asupra unui calendar de interacțiuni interguvernamentale și pe linie diplomatică pentru anul viitor.

Am adus sincere mulțumiri Guvernului Republicii Turcia pentru sprijinul oferit Republicii Moldova în perioada acestei pandemii. Turcia a făcut mai multe donații Republicii Moldova, inclusiv echipamente de protecție, remedii igienice, dar și vaccinuri, o parte din aceste vaccinuri au fost transferate inclusiv concetățenilor noștri din regiunea transnistreană. Apreciem din inimă acest sprijin al Republicii Turcia care a salvat vieți omenești și continuă să salveze vieți omenești în Republica Moldova.

Am avut și un schimb de păreri privitor la  situația politică și de securitate din regiune, pe procesul de reglementare a conflictului transnistrean cât și interacțiunea noastră excelentă în cadrul mai multor organizații internaționale, inclusiv Organizația Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN).

Și acestea fiind spuse, îl invit pe domnul ministru să intervină, dar înainte de a o face țin să vă mulțumesc în limba turcă pentru tot sprijinul și deschiderea pe care o manifestați față de Republica Moldova.

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda