Declarațiile de presă ale șefului diplomației moldovene Nicu Popescu, după întrevederea cu ministrul afacerilor externe și comerțului al Ungariei, Péter Szijjártó

Publicat:Fri, 17/09/2021 - 17:30

Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu POPESCU:

Stimate domnule ministru, Kedves Péter,

Îmi face o deosebită plăcere să vă găzduiesc astăzi la Chișinău. Am discutat despre ambițiile țării noastre în planul integrării europene și fortificarea parteneriatului nostru, atât cu Uniunea Europeană, cât și cu statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv Ungaria care, tradițional, a sprijinit aspirațiile europene ale Republicii Moldova.

Ungaria a fost și este solidară cu noi, cu Republica Moldova, atât în procesul de integrare europeană cât și în momentele dificile din ultimul an și jumătate, legate de pandemie. Simțim această solidaritate și vă mulțumim.

Am discutat și am convenit asupra mai multor modalități de a fortifica și intensifica cooperarea noastră în mai multe domenii. Ungaria ne va ajuta cu fortificarea expertizei în domeniul agrar și al siguranței alimentare, cât și al gestionării finanțelor publice, prin detașarea a doi experți în structurile noastre publice.

Acești experți ne vor ajuta să fortificăm instituțiile statului Republica Moldova și să îmbunătățim performanțele acestor instituții.

Am discutat și despre mai multe oportunități de cooperare care pot fi finanțate prin Eximbank, prin care ne vom concentra pe oportunitățile de finanțare a unor proiecte de infrastructură, aprovizionare cu apă, modernizarea rețelelor de canalizare sau a construcțiilor unor stații de epurare a apelor.

Circa 40 de companii cu capital maghiar sunt foarte active în economia Republicii Moldova și creează locuri de muncă. Iar interesul nostru ca țară este să îmbunătățim mediul de afaceri, să luptăm cu corupția, astfel încât să avem mai mulți investitori, mai multe companii care pe deoparte fortifică statul nostru, economia noastră dar și relația bilaterală.

Am convenit să discutăm la modul foarte concret despre cum putem redeschide ruta aeriană directă Chișinău-Budapesta, să ne mișcăm foarte rapid pe semnarea unui acord privind recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere și să intensificăm dialogul privind fortificarea capacităților ministerului de externe al Republicii Moldova de a implementa o diplomație economică activă și eficientă. Pentru că ministerul de externe maghiar are competențe și o experiență vastă în promovarea diplomației economice a exporturilor și a schimburilor comerciale. Și această experiență ne-ar putea fi utilă pentru consolidarea propriilor capacități de a implementa o politică externă care aduce beneficii concrete cetățenilor.

După cum spuneam, Ungaria a fost alături de noi în combaterea efectelor pandemiei, inclusiv prin vizita de astăzi, care vine în cadrul Fondului NATO de răspuns la pandemie, prin care Republica Moldova va recepționa din partea Ungariei o donație de măști de protecție, halate biodegradabile și un lot de ventilatoare pentru care vă mulțumim.

Pentru noi este foarte important că în aceste momente grele pentru întreaga omenire, simțim solidaritatea partenerilor noștri în gestionarea acestor probleme.

Vă mulțumesc!

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda