Declarațiile de presă ale șefului diplomației Republicii Moldova Nicu Popescu după întrevederea cu Ann Linde, președinta în exercițiu a OSCE, ministra afacerilor externe a Suediei

Publicat:Wed, 06/10/2021 - 11:11

Stimată doamnă ministru, dragă Ann,

Îmi face o deosebită plăcere să vă găzduiesc la Chișinău.

Este a doua vizită a dumneavoastră la Chișinău anul acesta, fapt care ne permite să conferim o viteză și o intensitate bună pentru dialogul nostru pe trei dimensiuni, atât în plan bilateral pentru relațiile moldo-suedeze cât și pentru discuțiile pe care le avem noi ca țară cu statele membre ale Uniunii Europene pe agenda integrării europene și evident pe linia OSCE, președinția căreia este deținută de Suedia anul acesta.

Am mulțumit pe doamna ministru pentru sprijinul oferit de Suedia pentru Republica Moldova pentru parcursul european al țării noastre, practic pe parcursul ultimelor 3 decenii. Suedia a fost alături de noi în momente bune și mai grele ale existenței țării noastre, ne-a sprijinit în procesul de reforme, de dezvoltare economiei, reforma justiției și evident în eforturile noastre de a construi o țară europeană aici și de a apropia țara noastră de Uniunea Europeană.

Evident, Parteneriatul Estic a fost unul din aceste instrumente care au permis apropierea Moldovei Uniunea Europeană și Suedia a fost unul din statele care a inițiat acest parteneriat. Datorită Acordului de Asociere, zonei de liber schimb cu Uniunea Europeană, realizate în cadrul parteneriatului estic, Republica Moldova este mult mai integrată în spațiul european decât era acum un deceniu, și aceste realizări se datorează inclusiv sprijinului pe care l-am primit din partea Suediei. Dar ne dorim mai mult, am discutat și niște eventuale modalități de cooperare în perspectiva președinției suedeze a Uniunii Europene din 2023. Noi sperăm că această președinție va oferi o șansă de a mai avansa în intensificarea și aprofundarea dialogului cu Uniunea Europeană.

Am discutat mai multe subiecte legate de integrarea europeană, politica externă, dar inclusiv și promovarea egalității de gen, o prioritate importantă pentru politica externă suedeză, dar și pentru societatea noastră și evident că instituțiile politice din Republica Moldova, parlamentul, președinția, cât și doamna prim-ministru plasează Republica Moldova pe un loc decent în acest domeniu.

Am mulțumit Suediei și doamnei ministru pentru sprijinul suedez pentru mai multe proiecte care ne ajută să dezvoltăm Republica Moldova, inclusiv centrul de excelență Tekwill din Chișinău în care s-au investit peste 2 milioane euro, dar și pentru proiecte care fortifică și ajută școlile in mai multe localități din Republica Moldova, inclusiv Cahul, Leova, Taraclia și Cantemir, dar și sprijinul suedez pentru „Startup City” din Cahul care permite dezvoltarea capacităților în era economiei digitale la nivel local. Și tot țin să mulțumesc că acest sprijin suedez este resimțit în localitățile Republicii Moldova.

Avem și investitori suedezi importanți în mai mult domenii care angajează cetățeni ai țării noastre, vin cu investiții, creează locuri de muncă, plătesc impozite și transferă inclusiv know-how și ajută să dezvoltăm economia țării noastre.

Evident am discutat și mai mult subiecte legate de președinția suedeză a OSCE și reglementarea transnistreană. Am reiterat poziția Republicii Moldova că noi vedem reglementarea problemei transnistrene în baza integrității teritoriale a țării, cu respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în regiunea transnistreană, cu retragerea trupelor străine aflate pe teritoriul Republicii Moldova și distrugerea munițiilor actualmente stocate în această regiune, care prezintă un risc major pentru populația din ceastă zonă.

Am reiterat sprijinul nostru pentru continuarea promovării măsurilor de întărire a încrederii între cele două maluri ale râului Nistru și credem că aceste măsuri trebuie să ducă la  îmbunătățirea condițiilor de viață pentru concetățenii noștri din întreaga Republică Moldova, de pe ambele maluri ale râului Nistru, inclusiv prin îmbunătățirea condițiilor de funcționare a școlilor cu predarea în grafia latină.

Și aici voi încheia, dar înainte de a o face, vreau să mulțumesc Suediei pentru rolul foarte activ pe care îl joacă în transferul și solidaritatea internațională în combaterea pandemiei. Suedia este unul din cei mai activi promotori ai solidarității internaționale în distribuția vaccinurilor prin platforma COVAX. Promotor și donator. Acest efort suedez salvează vieți, inclusiv în Republicii Moldova. Aceste vaccinuri ne permit, după cum spuneam, să salvăm vieți, dar eventual și să minimizăm, reducem impactul pandemiei pentru economie și vă mulțumesc inclusiv pentru această solidaritate cu cetățenii Republici Moldova.

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda