Declarațiile de presă ale viceprim-ministrului, ministrului afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, în cadrul conferinței de presă susținută cu omologul său ceh, Jakub Kulhánek

Publicat:Fri, 10/09/2021 - 14:30

Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu POPESCU:

Stimate domnule ministru, dragă Jakub,

Mă bucur să vă salut la Chișinău, este un semn de sprijin pentru Republica Moldova. Alături de Letonia, Franța și Grecia sunteți printre primii miniștri care au venit la Chișinău să ne semnaleze sprijinul politic, economic pentru cetățenii Republicii Moldova.

Integrarea europeană este o prioritate strategică pentru guvernul nostru și astfel de vizite, contacte, parteneriate apropie Republica Moldova de standardele europene, de Uniunea Europeană, de statele membre ale Uniunii Europene și ne permite să construim un stat european, aici, la noi acasă.

I-am comunicat domnului ministru că din perspectiva țării noastre, Parteneriatul Estic este un succes major pentru Republica Moldova. Zona de Liber Schimb ne-a permis în momente grele să supraviețuim economic ca țară, mai avem teme pe acasă care rezultă din Acordul de Asociere și pe care nu le-am finalizat și avem un angajament ferm să le finalizăm în tot ce ține de combaterea corupției și reforma justiției dar ținem să dezvoltăm și aprofundăm relația cu Uniunea Europeană și în alte noi domenii care sunt insuficient de bine acoperite în Acordul de Asociere.

Și printre aceste se numără: cooperarea în domeniul mediului înconjurător, cooperarea în domeniul fortificării rezilienței și securității Republicii Moldova cât și eforturile de a digitaliza țara noastră.

Mă bucur nespus că în implementarea acestor priorități vom putea coopera cu Republica Cehă, inclusiv din perspectiva că anul viitor Cehia va deține președinția Uniunii Europene, alături de Franța care la fel va deține președinția Uniunii Europene care durează jumătate de an. Noi în Republica Moldova suntem foarte bucuroși de faptul că am putut planifica un an împreună cu ambele președinții ai UE, cu Franța și Cehia care ne va permite să fim pe aceiași lungime de undă în eforturile de apropriere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană.

Am discutat și relația bilaterală care este excelentă, avem multe realizări importante, politice, economice. Republica Moldova este un stat prioritar pentru asistența externă Cehă și în acest sens Cehia a oferit deja sprijin și asistență concretă mai multor spitale din Republica Moldova, am discutat și faptul că Cehia este unul dintre cei mai mari importatori de vinuri moldovenești, mai exact Cehia este al 5-lea importator pe plan global și al 3-lea importator din Uniunea Europeană al vinurilor moldovene. Ceilalți importatori majori: România, Polonia, China și Rusia sunt mult mai mari ca populație decât Republica Cehă și în acest sens raportat la populația Cehiei probabil Cehia este mult mai sus în acest palmares al partenerilor comerciali într-un sector atât de important pentru economia noastră.

Totodată, ne dorim să dezvoltăm și aprofundăm această relație excelentă și am convenit că la începutul anului următor o ședință, a cincea ședință interguvernamentale moldo-cehe privind cooperarea economică. Intenționăm să organizăm un forum al oamenilor de afaceri moldo-ceh și vom aprofunda această relație.

Am ținut să mulțumesc domnului ministru, dragă Jakub, pentru tot ajutorul pe care Uniunea Europeană și statele membre ale Uniunii Europene și Cehia ne-au ajutat în această perioadă dificilă.

Am primit asistență în perioada pandemiei, asistență substanțială, 300 000 de mii de măști de protecție, 100 000 mănuși chirurgicale, 5000 de costume de protecție și 55 de ventilatoare pulmonare.

Și o bună parte din aceste echipamente au fost transmise spitalelor raionale din Călărași și Căușeni. Și pentru noi sunt foarte importante aceste parteneriate, căci sunt resimțite în satele și orașele din Republica Moldova, în spitale.

Cehia recunoaște certificatele naționale de vaccinare emise în Republica Moldova și vă mulțumesc pentru acest lucru.

Mulțumesc din nou pentru prezența dumneavoastră, pentru solidaritatea dumneavoastră cu cetățenii Republicii Moldova.

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda