Declarațiile de presă ale viceprim-ministrului, ministrului afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, după întrevederea cu omologul său slovac Ivan Korčok

Publicat:Wed, 15/09/2021 - 18:32

Stimate domnule ministru,

Mă bucur să ne revedem, aici, la Chișinău. Ne-am întâlnit în luna iunie în altă capacitate și în altă țară, iar acum, pentru mine, este o onoare și o plăcere să avem această ocazie să dezvoltăm și să fortificăm relațiile dintre Republica Moldova și Slovacia.

Slovacia întotdeauna a fost un susținător al parcursului european al Republicii Moldova, al reformelor din Republica Moldova, iar vizita dumneavoastră reconfirmă acest angajament de sprijin reciproc și parteneriat strategic.

Am discutat astăzi despre modalitățile de a fortifica procesul de integrare europeană al Republicii Moldova. Am constatat că pentru Republica Moldova, Parteneriatul estic, Zona de liber schimb cu Uniunea Europeană, au reprezentat un succes pentru țara noastră. Republica Moldova vrea să dezvolte noi domenii de cooperare și aprofundare a integrării europene, inclusiv domenii ca protecția mediului înconjurător, securitatea și reziliența dar și digitalizarea.

Pentru noi, integrarea europeană este o cale care poate fortifica democrația, reformele, redresarea economică din Republica Moldova. Și este foarte important ca acest proces să aducă rezultate tangibile pentru cetățenii țării noastre. Apreciem sprijinul Slovaciei în dialogul nostru cu Uniunea Europeană în cadrul Fondului European pentru Pace.

În plan bilateral, suntem într-o situație de intensificare a relațiilor noastre la cel mai înalt nivel. Această vizită este o manifestare a acestei intensificări, dar în curând, vom avea și întrevederi între președinții țărilor noastre, care, evident, vor impulsiona dialogul nostru bilateral.

Am convenit și asupra faptului că acest dialog trebuie să conțină o dimensiune comercial-economică mult mai puternică decât avem la ziua de astăzi. Am vorbit și despre deschiderea deplină a Republicii Moldova pentru a fortifica acest dialog, pentru a intensifica schimburile comerciale, atragerea de investiții, cu o prezență slovacă mai mare în peisajul economic din Republica Moldova.

Am mulțumit Slovaciei pentru faptul că Republica Moldova este o țară prioritară în asistența oficială de dezvoltare oferită altor țări. Slovacia a sprijinit și a finanțat proiecte de dezvoltare regională, apă și canalizare, asistență socială, managementul deșeurilor, sănătate și ne-a ajutat să ne luptăm cu pandemia.

Și aici țin să menționez câteva proiecte concrete prin care contribuabilii slovaci au dus la îmbunătățirea condițiilor de viață pentru comunitățile din Republica Moldova, inclusiv echipamente de protecție medicală pentru cinci spitale municipale din Chișinău, proiecte de îmbunătățire a accesului la apă potabilă în Ialoveni, donații de echipamente medicale și sprijin pentru Centrul de recuperare pentru copii de la Ceadîr-Lunga, sprijin financiar pentru Spitalul raional din Drochia, sprijin cu echipamente medicale la Strășeni, dar și finanțarea unor lucrări de reparație a Gimnaziului „Vîșegrad” din Anenii-Noi.

Țin să subliniez că această asistență este simțită, este concretă și contează foarte mult pentru cetățenii Republicii Moldova.

Am punctat și am discutat și despre faptul că Slovacia întotdeauna a sprijinit eforturile Republicii Moldova de a promova o reglementare pașnică a conflictului transnistrean și integritatea teritorială a Republicii Moldova.

Vă mulțumesc.

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda