Declarațiile de presă ale viceprim-ministrului, ministrului afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, și ale omologului său leton, Edgars Rinkēvičs, la finalul convorbirilor bilaterale de la MAEIE

Publicat:Tue, 17/08/2021 - 15:28

Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu:

Bună ziua tuturor.

Stimate domnule ministru Edgars Rinkēvičs! Dragă Edgars!

Vă mulțumesc că ați acceptat această invitație de a veni la Chișinău. Sunteți primul ministru de externe pe care am plăcerea și onoarea să-l găzduiesc la Chișinău în acest nou mandat al meu. Vizita dumneavoastră la Chișinău este un semn clar de sprijin, deschidere și prietenie a Letoniei. Și țin să vă mulțumesc atât pentru acest gest, pentru prezență și pentru sprijinul pe care l-a primit Republica Moldova din partea Letoniei, atât direct cât și prin Uniunea Europeană în aproape trei decenii, inclusiv pentru tot ce ține de combaterea pandemiei Covid-19, perioadă în care Letonia a fost alături de cetățenii Republicii Moldova, inclusiv prin donații de vaccinuri și echipamente medicale.

Integrarea europeană este o prioritate cheie al Guvernului nostru și pentru noi integrarea europeană înseamnă și aprofundarea relațiilor și integrării cu Uniunea Europeană, dar și transformarea acestui stat, într-un un stat guvernat conform normelor și practicilor europene, inclusiv în domenii ca reforma justiției, combaterea corupției și modernizarea economiei. Pentru noi, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană este piatra de temelie a procesului de reforme și modernizare a statului nostru. Dar vrem să aprofundăm, intensificăm și lărgim integrarea noastră în Uniunea Europeană în domenii de politici publice, care sunt mai puțin elaborate în formula actuală a Acordului de Asociere, inclusiv în domenii ca protecția mediului înconjurător, digitalizarea, cooperarea în domeniul securității cu Uniunea Europeană. Și agenda de asociere pe care o discutăm cu Uniunea Europeană va fi un pas important spre aprofundarea și extinderea cooperării cu UE în domenii noi de politici publice și interacțiune cu Uniunea Europeană. În acest sens sperăm că vom colabora cu viitorul ambasador al Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, care astăzi este director politic în cadrul ministerului de externe leton.

Pe lângă agenda de cooperare cu Uniunea Europeană am discutat și relațiile noastre bilaterale. Avem o cooperare excelentă. În viitorul apropiat am agreat necesitatea de a finaliza negocierile de a semna un acord între Republica Moldova și Republica Letonia în domeniul securității sociale. Am convenit să inițiem un dialog detaliat privind recunoașterea permiselor de conducere din Republica Moldova pentru acei cetățeni ai Republicii Moldova care trăiesc în Letonia. Recunoașterea permiselor de conducere este o prioritate cheie pentru diaspora noastră. Și în acest sens, inclusiv astăzi vom întreprinde acțiuni clare și concrete de facilitare a condițiilor în care trăiesc cetățenii noștri în alte țări.

Am discutat și despre reglementarea transnistreană și securitatea regională. Am discutat și am avut un schimb de păreri și referitor la situația din Afganistan. Evident, Republica Moldova, alături de Republica Letonia, de ieri dimineață s-a aliniat declarațiilor partenerilor internaționali, inclusiv Statele Unite, referitoare la situația din Afganistan. Republica Moldova este alături de partenerii săi internaționali la fel cum partenerii noștri sunt alături de noi.

Astfel vreau să vă mulțumesc, încă o dată, pentru vizita dumneavoastră la Chișinău. Și în următoarele zile și săptămâni, ministerele noastre și colegii noștri, vor livra si vor avansa în implimentarea acelor înțelegeri asupra cărora am convenit noi astăzi.

Vă mulțumesc.

 

Ministrul afacerilor externe al Letoniei, Edgars Rinkēvičs*:

Și eu, la rândul meu, vă mulțumesc, stimate domnule ministru, pentru faptul că am fost invitat la Chișinău și vă felicit cu această ocazie pentru preluarea mandatului, și vă doresc succes în toate realizările ulterioare, inclusiv în implemenatera agendei ambițioase pe care v-ați asumat-o atunci când ați venit în această funcție. 

Și bineînțeles că Uniunea Europeană susține întru totul acea cale pe care a ales să meargă Republica Moldova în reformele pe care și le propune: atât reforma justiției, cât și în domeniul administrativ-politic, și alte domenii relevante pentru dezvoltarea țării. Cum ați menționat și dumneavoastră, Republica Letonia a fost alături de Republica Moldova atunci când a decis să ajute cu donații de câteva mii de doze de vaccinuri, pentru că noi considerăm că doar împreună putem să luptăm împotriva acestei boli. Și deja avem o cooperare strânsă în acest sens.

Respectiv, aș vrea de asemenea să menționez faptul că avem multe înțelegeri bilaterale și, în pofida faptului că am avut o perioadă foarte dificilă - cea a pandemiei Covid-19, este de menționat faptul că exporturile Moldovei către Letonia s-au mărit în această perioadă, fapt pentru care suntem foarte mulțumiți și sperăm la o colaborare la fel de intensă și pe parcursul anilor viitori.

Bineînțeles că digitalizarea este unul dintre domeniile în care urmează să cooperăm și să intensificăm relațiile noastre. Avem ca bază Acordul de Asociere de la care pornim pentru că este un document-cadru pentru toate țările europene. Inclusiv acele documente pe care le-am semnat adițional, ce ne creează condițiile favorabile pentru colaborare, cum este, de exemplu, acordul dintre țările Parteneriatului Estic. 

După cum a menționat domnul ministru, am avut discuții adiționale referitoare la problema transnistreană și la situația din Afganistan. Am avut mai multe discuții, inclusiv online, de aici, de la Chișinău, cu miniștrii care sunt responsabili, în contextul discuțiilor NATO, despre această situație.

În acest context de asemenea vreau să menționez faptul că securitatea este un punct foarte impotant în contextul Parteneriatului Estic și acum, ținând cont de situația în Afganistan, bineînțeles că următoarele săptămâni și luni vor fi pline de provocări. Dar împreună cu membrii UE și cu cei din NATO încercăm să facem față acestei situații și să purtăm discuții cu diferiți actori relevanți. Și în acest context ținem mult la cooperarea pe care o avem cu Republica Moldova. Pentru a încheia discursul meu aș vrea încă o dată să reiterez invitația care a fost făcută și anterior, cu doi ani în urmă, pentru domnul ministru pentru a vizita Letonia, Riga, pentru a intensifica relațiile politice și discuțiile bilaterale.

Vă mulțumesc!

 

Sesiunea de întrebări: 

Canal 5, Oxana Bodnar:  Ați urmărit situația și ultimele decizii ale Guvernului și ale Parlamentului după alegerile din 11 iulie, privind modificările în domeniul justiției? Se propune, de exemplu, evaluarea procurorului general, care ar putea duce până la demiterea acestuia. Unii experți susțin că, de fapt, se urmărește subordonarea politică a acestei instituții. Vreau să vă întreb ce părere aveți despre aceste modificări și dacă aveți anumite sugestii pentru țara noastră, după experiența din țara dvs. în domeniul reformei justiției?

Edgars Rinkēvičs:

Bineînțeles că, atunci când este vorba despre justiție, acest subiect este întotdeauna destul de sensibil, pentru că pe deoparte cetățenii își doresc să aibă un sistem de justiție cât mai transparent, neafiliat și cât mai eficient, pentru a se asigura că le apără drepturile, dar, în același timp, există și alte provocări. Indiferent de unde ne aflăm: în Republica Moldova, în Letonia sau în oricare altă țară, acest subiect rămâne a fi unul sensibil. Respectiv, atunci când vorbim despre poziția judecătorilor și a procurorilor, acest subiect trebuie să fie cercetat în funcție de contextul local. Și noi am pledat pentru faptul ca această instituție, judecătorii, procurorii, cei care se ocupă de investigații, să nu aibă niciun fel de afiliere politică, să fie entități independente. 

Vreau să vă spun că în mandatul meu de 10 ani, eu am fost de nenumărate ori în Republica Moldova. M-am întâlnit cu diferiți președinți, miniștri pe care i-a avut Republica Moldova și, aproape de fiecare dată, am avut și o discuție care s-a referit la subiectul reformei justiției. În urma ultimelor alegeri din Republica Moldova, a fost observată o atitudine foarte fermă din partea cetățenilor și anume referitor la faptul că ei chiar își doresc o schimbare. 

Bineînțeles, la nivel local, această reformă este luată acum foarte în serios, de asemenea, apelarea la consultanța celor de la Consiliul Europei și a altor entități europene. Acum cu adevărat s-a spus ferm acest lucru: că se dorește această schimbare. Cu asistența și cu consultanța care vine de la actorii relevanți în domeniu, la nivel internațional, sunt ferm convins că atât cetățenii Republicii Moldova, cât și conducerea își doresc această schimbare și o consideră drept una de importanță majoră. Respectiv, transparența și relevanța acestui subiect rămân pe ordinea de zi ca o prioritate. Vă mulțumesc!

 

Moldova 1, Virginia Pîntea: Ce alți oficiali urmează să primiți la Chișinău? 

Nicu Popescu: Vă mulțumesc pentru întrebare. Intrăm într-o fază nouă de politică externă integrată, activă, care vizează să aducă beneficii concrete concetățenilor noștri. Deja în următoarele 10 zile vom avea mai mulți vizitatori de rang înalt la Chișinău: câțiva miniștri de externe din UE, președinți ai statelor partenere, parteneri strategici. În acest sens, vizitele sunt un semn de sprijin ferm, deschis, clar și indispensabil pentru procesul de reforme demarat în Republica Moldova. 

Așa că vă aștept în curând la un nou briefing tot aici, dar detaliile vi le vom comunica ulterior! Vă mulțumim! 

__________________________

* Versiunea în limba română reprezintă traducerea sincron a declarațiilor susținute în limba engleză.

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda