Declarațiile pentru presă a vicepremierului Nicu Popescu după întrevederea cu delegația condusă de Katarína Mathernová și Michael Siebert

Publicat:Tue, 14/09/2021 - 15:13

Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu POPESCU:

Doamnă director general adjunct Katarína Mathernová, dragă domnule director Siebert,

Mă bucur nespus să avem această ocazie să avem împreună această conferință de presă. Este o ocazie bună pentru noi ca țară.

Uniunea Europeană este un partener strategic pentru țara noastră și vizita dumneavoastră este un semnal important al valorilor acestui parteneriat dar și pentru intențiile și planurile noastre de a fortifica și aprofunda acest parteneriat strategic.

Astăzi am discutat cum relansăm și intensificăm acest parteneriat. Avem o serie de acțiuni atât diplomatice cât și de altă natură, care ne vor apropia de Uniunea Europeană.

În următoarele luni vom avea mai multe acțiuni comune cu Uniunea Europeană. Vom intensifica dialogul politic, așa cum e vizita de astăzi și pe parcursul toamnei acestui an vom avea și o vizită la Bruxelles a doamnei prim-ministru și următoarea reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană, iar în luna decembrie vom avea un Summit al Parteneriatului Estic la Bruxelles.

Până acum, Parteneriatul Estic a fost un succes pentru țara noastr. A adus beneficii concrete cetățenilor noștri.

Zona de liber schimb cu Uniunea Europeană a permis economiei noastre să supraviețuiască și să obțină beneficii în perioade foarte grele pentru țara noastră. Iar privind spre viitor, ne dorim și putem realiza, mai mult în cadrul relațiilor cu Uniunea Europeană.

Și prin urmare, astăzi, am discutat intensificarea dialogului cu UE în sectoare cheie: justiție, securitate, energie. Inclusiv acțiuni comune care ne vor ajuta să ne consolidăm reziliența în domeniul securității cibernetice.

Vrem să aprofundăm integrarea cu UE și în alte domenii, de exemplu, în tot ce ține de mediu înconjurător și combaterea efectelor negative ale schimbărilor climatice.

Am discutata și despre necesitatea protejării râului Nistru, care este o sursă crucială de apă potabilă pentru cetățenii Republicii Moldova.

Am vorbit și despre modalitățile de aprofundare a relațiilor în domeniul digitalizării, în special digitalizarea serviciilor publice. De asemenea am discutat și despre îmbunătățirea mediului de afaceri în Republica Moldova, inclusiv prin combaterea corupției, reforma justiției – lucru care ne-ar permite să atragem mai mulți investitori și să creăm mai multe locuri de muncă.

Am discutat și planuri concrete de a conecta mai bine Republica Moldova de UE inclusiv prin Planul de Recuperare Economică pentru Moldova. De asemenea, fortificarea și dezvoltarea infrastructurii care leagă Republica Moldova de spațiul european. Este vorba atât de infrastructura rutieră, cât și interconectarea electrică și gaz, poduri feroviare.

Și în toate aceste discuții avem și beneficiem de un sprijin enorm din partea Uniunii Europene – o solidaritate pe care o simțim, și pe care o vom simți și în anii următori, atunci când vom implementa aceste proiecte.

Vă mulțumesc pentru această solidaritate și pentru faptul că sunteți astăzi la Chișinău, și pentru că o dată cu această vizită intrăm într-o fază accelerată de implementare a acestor proiecte.

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda