Declarațiile vicepremierului Nicu Popescu de la conferință de presă comună susținută cu viceprim-ministrul și ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu

Publicat:Thu, 21/10/2021 - 08:17

Am susținut ieri la Guvern o conferință de presă comună cu viceprim-ministrul și ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu.
  • În ceea ce ține de politică externă și integrare europeană planificăm mai multe acțiuni, mai multe vizite.
  • În ședința de miercuri a comisiei politică externă din Parlament a fost în audieri viitorul nostru ambasador al Republicii Moldova la București, Victor Chirilă. Sunt puse pe rol mai multe procese care vor rezulta în curând în numirea mai multor ambasadori în mai multe capitale importante, capitale ale unor țări care ne sunt țări partenere. Pe acest plan lucrurile sunt în mișcare și foarte curând vom comunica mai multe informații.
  • Pe subiectul foarte actual al securității energetice și livrării de gaz în Republica Moldova țin să vă informez că Guvernul are o diplomație „gazieră” foarte activă atât în est cât și în vest.
  • Avem un dialog susținut cu Federația Rusă pe acest subiect. Pe linia MAEIE și a mea personală voi asigura co-președinția comisiei interguvernamentale de cooperare economică cu Federația Rusă și pregătim mai multe contacte cu Federația Rusă, inclusiv pe această dimensiune. Am primit o invitație de a merge în noiembrie la Moscova pentru o întâlnire cu omologul meu Serghei Lavrov și vom continua dialogul cu Federația Rusă și pe acest plan.
  • În același timp, după cum spuneam, avem contacte, schimburi de păreri, de informații, dar și discuții foarte punctuale pentru a asigura și îmbunătăți securitatea energetică a Republicii Moldova, inclusiv cu alți parteneri. Astăzi și mâine mă voi afla la Kyiv pentru vizită bilaterală, în care desigur vom discuta tot spectrul de subiecte importante pe agenda moldo-ucraineană, inclusiv cooperarea în domeniul energetic.
  • Avem discuții în acest domeniu și cu alți parteneri. Facem schimb de păreri zilnic, uneori chiar de mai multe ori pe zi, cu reprezentanții Uniunii Europene în privința subiectului legat de livrările de gaze în Republica Moldova.
  • Uniunea Europeană deja și-a declarat disponibilitatea să ne ajute pe mai multe planuri, avem un dialog susținut pe 3 domenii: pe o parte oferirea de asistență tehnică și expertiza în tot ce ține securitatea energetică a Republicii Moldova, discutăm și accesare unor fonduri pentru oferirea compensațiilor cetățenilor pentru a minimiza impactul tendințelor financiare negative de pe piețele internaționale de energie.
Pe toate aceste subiecte avem mai multe activități, treptat pe măsura evoluțiilor acestor subiecte vă vom mai oferi informații atunci când le vom avea și noi.

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda