Discurs de salut al secretarului de stat Gheorghe Leucă la masa rotundă online „Parteneriatele NATO în acțiune: Republica Moldova, Georgia, Ucraina”

Publicat:Tue, 15/12/2020 - 18:03

Stimați participanți,

Doamnelor şi domnilor,

Sunt bucuros să vă salut la această masa rotundă cu genericul "Parteneriatele NATO în acțiune: Republica Moldova, Georgia, Ucraina" şi ţin să mulţumesc pentru interesul manifestat faţă de subiectele incluse în programul întrunirii noastre. Ași vrea de asemenea, să adresez mulţumiri Centrului de Informare şi Documentare privind NATO din Chișinău și Diviziunii Diplomație Publică a NATO pentru organizarea acestui eveniment. 

Stimați participanți,

Republica Moldova apreciază înalt şi împărtăşeşte deplin obiectivul promovat de NATO împreună cu Uniunea Europeană de edificare a unei Europe unite, libere şi paşnice. Rezultatele acestui curs promovat de structurile europene şi euro-atlantice sunt astăzi evidente - acesta a condus la transformarea semnificativă a Europei şi la extinderea arealului de securitate, democraţie şi prosperare pe continentul european. 

La fel, apreciem că obiectivul dat este realizat inclusiv prin oferirea asistenţei ţărilor din Est în promovarea reformelor democratice şi procesul de modernizare, astfel încât acestea să-şi poată ocupa locul pe care îl aspiră într-o Europă democratică şi prosperă.

Totodată, apreciem faptul că NATO apără ordinea internaţională bazată pe reguli şi norme, în care toate statele trebuie să respecte legislaţia internaţională şi angajamentele asumate şi în care fiecare stat are dreptul să ia decizii independente şi suverane privind calea de dezvoltare şi modul de a-şi asigura securitatea.

Astăzi NATO este un actor-cheie în asigurarea securităţii şi stabilităţii în arealul euro-atlantic şi pe arena internaţională, este organizaţia cu cele mai înalte standarde şi cele mai mari capacităţi, expertiză şi experienţă în domeniul securităţii şi apărării. Alianţa este percepută drept un pilon de stabilitate într-o lume turbulentă şi imprevizibilă.

În ultima perioadă, suntem martorii unor evoluţii şi schimbări radicale în mediul internaţional de securitate. Noile provocări şi ameninţări la adresa securităţii sunt tot mai variate şi complexe, cum ar fi, de exemplu, atacurile cibernetice, ameninţările teroriste, proliferarea armelor de distrugere în masă ş.a. Acestea nu mai recunosc frontiere naţionale și respectiv, a crescut considerabil rolul cooperării între state şi organizaţii internaţionale în combaterea cu succes a ameninţărilor actuale şi asigurarea securităţii.

În acest context, este îndeosebi de apreciat că, în noua conjunctură, NATO a început să promoveze politica de proiectare a stabilităţii dincolo de hotarele sale, a manifestat deschiderea pentru aprofundarea parteneriatelor, în special cu ţările care se confruntă cu riscuri mai mari la adresa securităţii lor, precum sunt Republica Moldova, Ucraina, Georgia.

Având în vedere tematica întrunirii noastre, doresc să accentuez că, în ultimele 2 decenii și jumătate, parteneriatele NATO pot fi evaluate ca realizate pe formulă ”win-win”. Pe de o parte, acestea aduc o contribuţie substanţială la implementarea obiectivului NATO de promovare a securităţii şi stabilităţii în arealul euro-atlantic. Iar pe de altă parte, statele partenere beneficiază de asistenţa Alianţei în promovarea reformelor democratice şi în  dezvoltarea propriilor capacităţi de securitate şi apărare şi consolidarea securităţii lor.

Astăzi vom discuta parteneriatele NATO cu Republica Moldova, Ucraina şi Georgia. Şi aici este necesar să facem o mică remarcă. Ucraina şi Georgia promovează obiectivul aderării la NATO, iar Republica Moldova dezvoltă cooperarea cu NATO pornind de la statutul de neutralitate al ţării.

Referindu-mă la parteneriatul Republicii Moldova cu NATO, ţin să subliniez că Guvernul şi-a propus să dinamizeze dialogul politic şi cooperarea practică cu Alianţa Nord-Atlantică. Suntem interesaţi să valorificăm în cea mai mare măsură posibilităţile oferite de NATO statelor partenere, în cadrul diferitor programe şi instrumente de cooperare, pentru a dezvolta propriile capacităţi de securitate şi apărare şi pentru a consolida securitatea naţională. Obiectivul urmărit este să beneficiem de expertiza şi experienţele avansate ale Alianţei în diverse domenii, de asistenţă în implementarea reformelor şi modernizarea capacităţilor de securitate şi apărare ale ţării noastre în conformitate cu noile cerinţe ale mediului actual de securitate.

Referitor la perspectivele cooperării Republica Moldova – NATO, doresc să subliniez că în prezent finalizăm procedura de aprobare a Planului Individual de Acțiuni al Parteneriatului (IPAP) RM–NATO pentru anii 2021-2023, acesta fiind principalul document care ghidează cooperarea bilaterală și trasează un șir de obiective importante pentru următoarea perioadă.

În același context, ași dori să mă refer succint și la unele domenii care prezintă un interes prioritar pentru dezvoltarea cooperării Republicii Moldova cu NATO.

În plan politic,  interesul major al Republicii Moldova este menţinerea suportului statelor membre NATO pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a RM, soluţionarea conflictului transnistrean şi retragerea forțelor străine de pe teritoriul ţării noastre. Statele Alianţei au reiterat suportul lor cu diverse ocazii și sperăm că vor promova în continuare această poziție.

Autoritățile moldovenești vor continua procesul de reformare şi modernizare a sectorului de securitate şi apărare al țării, de dezvoltare a capacităților necesare pentru a face față noilor provocări, vor promova în continuare obiectivul sporirii eficienţei şi capacităţilor instituţiilor de securitate şi apărare. Un rol special în acest sens îl atribuim conlucrării cu NATO.

Vorbind despre cooperarea practică bilaterală, subliniem că în prezent, pentru Republica Moldova, una din cele mai importante şi valoroase programe de colaborare cu NATO este Pachetul de asistenţă pentru consolidarea capacităţilor de apărare şi securitate ale RM (Defence Capacity Building Package (DCB)), care constituie un instrument important de conlucrare în promovarea reformelor şi dezvoltarea capacităţilor de apărare şi securitate ale RM. Potrivit, urmează să lucrăm perseverent la transpunerea în practică a acestui pachet de asistenţă.

Între alte priorități, un domeniu de interes major pentru Republica Moldova este conlucrarea cu Alianţa în sporirea rezilienței față de noile provocări și combaterea noilor ameninţări la adresa securităţii, inclusiv în domeniul apărării cibernetice. Apreciem proiectele deja realizate şi suntem interesaţi în aprofundarea cooperării în domeniu.

Implementarea proiectelor prin intermediul Fondurilor de afectare specială NATO (NATO/PfP Trust Funds) şi a Programului Știință pentru Pace şi Securitate (SPS) la fel este de importantă specială pentru ţara noastră. Proiectele sunt valoroase atât pentru consolidarea capacităţilor de securitate şi apărare ale RM, cât şi pentru promovarea diplomaţiei publice deoarece reflectă beneficiile non-militare ale cooperării bilaterale.

În prezent avem mai multe proiecte în derulare, cum ar fi, de exemplu, Consolidarea capacităţilor Republicii Moldova de atenuare a riscurilor biologice, Dezvoltarea capacităţilor de apărare cibernetică ale Forţelor Armate moldoveneşti ş.a. şi ne dorim ca numărul acestora şi rezultatele practice atinse să fie cât mai mari.

Republica Moldova va continua să dezvoltate cooperarea cu NATO și în domenii precum consolidarea integrităţii în domeniul apărării şi securităţii (Building Integrity Programme (BI), implementarea Rezoluţiei 1325 a Consiliului de Securitate al ONU privind rolul femeilor în promovarea securităţii ş.a.

Cooperarea în domeniul gestionării situaţiilor excepţionale este un alt areal de interes. Alianţa organizează instruiri şi exerciţii multinaţionale în domeniu, care contribuie la dezvoltarea capacităţilor naţionale moldoveneşti  de gestionare a situaţiilor excepţionale şi ne oferă posibilitatea de a apela la asistenţa internaţională în caz de necesitate.

O altă direcție de conlucrare bilaterală este cooperarea în cadrul operaţiunilor conduse de NATO. Din martie 2014, RM contribuie cu un  contingent de 41 de militari la operaţiunea KFOR din Kosovo. Aceasta permite ţării noastre să participe mai activ la aranjamentele de securitate de pe continentul european şi să contribuie în mod practic la consolidarea securităţii şi stabilităţii în Europa, și să fie inclusă în noi formate de dialog şi cooperare practică între statele membre şi partenere NATO.

Pe lângă cele menţionate, un alt domeniu valoros pentru RM este promovarea diplomaţiei publice. Este important să informăm obiectiv cetăţenii statului nostru despre beneficiile cooperării RM – NATO, despre noile provocări la adresa securităţii şi măsurile întreprinse pentru a le face faţă.

În acest context și a celor prezentate mai sus, este firesc să remarcăm că parteneriatul cu NATO aduce o contribuţie substanţială la consolidarea securităţii Republicii Moldova şi a cetăţenilor ţării noastre.

În încheiere ţin să subliniez că această masă rotundă este un bun prilej pentru un schimb de opinii privind dezvoltarea cooperării între statele membre şi partenere NATO într-un mediu de securitate în continuă evoluție.

Fiind convins ca astăzi vom avea discuții constructive la subiectele anunțate în agendă, doresc succes tuturor participanților la această masă rotundă și mulțumesc încă odată organizatorilor pentru desfășurarea acesteia.

Vă mulţumesc. 

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda