Discursul susținut de secretarul de stat Dumitru Socolan cu ocazia recepționării asistenței umanitare oferit de Statul Qatar

Publicat:Tue, 08/06/2021 - 17:00

Domnule Însărcinat cu afaceri,

Domnule Secretar de stat,

Doamnelor și domnilor,

Astăzi, împreună cu Dumneavoastră, mă simt deosebit de onorat să particip la ceremonia de transmitere a unui important și necesar lot de asistență umanitară pentru cetățenii Republicii Moldova, asistență care reafirmă caracterul sincer și dezinteresat al relației de prietenie moldo-qatariene, prietenie pe care noi o apreciem foarte de mult și pe care ne dorim să o extindem și să o consolidăm și pe viitor.

Am aflat cu multă bucurie despre decizia autorităților de la Doha de a include Republica Moldova printre beneficiarii de asistență umanitară și de a ne oferi un lot constituit din echipamente medicale. Menționez că acesta este deja al doilea lot de asistență livrat de partenerii qatarieni în contextul pandemiei actuale, cel dintâi, la fel de impresionant, fiind livrat în mai anul trecut.

Suntem recunoscători și bucuroși să recepționăm astăzi acest valoros ajutor constituit din concentratoare de oxigen, ventilatoare, utilaj pentru ultrasonografie, defibrilatoare și alte echipamente,  cu o greutate totală de 3 500 kg. Echipamentul donat, atât de necesar pentru consolidarea capacităților instituțiilor medicale din țara noastră, va contribui la ameliorarea necesităților de consum medical, oferind o încă un sprijin puternic personalului medical care duce o luptă grea cu epidemia.

În contextul pandemiei Covid-19, constatăm că acest act generos al Guvernului Statului Qatar reprezintă un gest impresionant de solidaritate și constituie o apreciată preocupare a partenerilor noștri qatariene față de nevoile noastre, în vremuri atât de complexe pentru toată comunitatea internațională, în pofida faptului că autoritățile qatariene însăși desfășoară o luptă energică împotriva Covid-19.

Doamnelor și domnilor,

Îmi exprim convingerea că eforturile noastre comune de a depăși situația complexă epidemică actuală vor întări și mai mult prietenia dintre cele două țări și popoare. Suntem martori astăzi la un eveniment care confirmă odată în plus adevărul că chiar dacă oamenii sunt la mii de kilometri distanță, inimile lor pot fi atât de aproape.

Folosesc acest prilej pentru a sublinia, cu titlu aparte, caracterul ascendent al relației moldo-qatariene, îndeosebi pe parcursul ultimilor ani. Republica Moldova este hotărâtă să dezvolte în permanență dialogul bilateral cu Statul Qatar într-un șir de domenii de interes reciproc, dialog  pe care sincer dorim să-l aprofundăm și dinamizăm.

Domnule Însărcinat cu afaceri,

Vă rog să transmiteți din partea conducerii Republicii Moldova cele mai sincere mulțumiri conducerii țării dumneavoastră - Alteței Sale Șeicul Tamim bin Hamad Al Thani, Emirul Statului Qatar, Excelenței Sale Șeicul Mohammed bin Abdulrahman al-Thani, Viceprim-ministru și Ministru al Afacerilor Externe, doamnei Dr. Hanan Mohamed Al Kuwari, Ministru al Sănătății Publice.

Totodată, vă adresăm sincere mulțumiri dumneavoastră, dle Hamad Rashid Al-Athba, Însărcinat cu afaceri al Statului Qatar la Chișinău, pentru lotul de asistență umanitară acordat cetățenilor moldoveni. De asemenea, doresc să transmit cuvinte de profundă recunoștință de și întregii echipe, tuturor celor implicați, care au ajutat, au contribuit, la pregătirea și transportarea acestei asistențe.

Vă mulţumesc!

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda