A A A

Gala Francofoniei desfăşurată la Chişinău sub patronajul MAEIE

Publicat:Thu, 21/03/2019 - 13:35

21 martie 2019, Chişinău – La 20 martie, cu prilejul Zilei Internaţionale a Francofoniei, sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a avut loc Gala Francofoniei şi ceremonia de premiere a laureaţilor concursurilor francofone din acest an, cu tematica „Je parle… francophonie”. Evenimentul a reunit numeroşi reprezentanţi ai instituţiilor francofone, misiunilor diplomatice, mediului academic şi socio-economic. 

În discursul său la deschiderea evenimentului, secretarul de stat pentru afaceri bilaterale şi multilaterale, Tatiana Molcean, a salutat numărul mare de participanţi la ediţia din acest an, afirmând că acest fapt „oferă un bun prilej pentru a ilustra dimensiunea educativă a Francofoniei şi impactul iniţiativelor sale dedicate tinerilor”. 

La cele două concursuri din acest an – concursul celui mai bun „meme” (fenomen răspândit pe reţelele de socializare, care vine să caricatureze diverse fenomene din realitatea de zi cu zi) şi concursul celui mai bun video de prezentare a unei cărţi din literatura francofonă puţin cunoscută publicului larg – au participat peste 70 de copii şi tineri, 20 dintre ei fiind premiaţi în cadrul ceremoniei festive. Cele mai ingenioase şi creative lucrări au fost distinse cu premii speciale la diverse categorii - Interculturalitate, Tânăr Activist, Provocările Limbii Franceze, Competenţe Grafice şi de Montare Video, Francofonie Junior.

„Este pentru prima dată când principalii actori ai francofoniei în Republica Moldova se reunesc în cadrul acestei ceremonii, un simbol al solidarităţii francofone şi un mesaj important pe care îl transmitem publicului”, a afirmat în acest sens Roxana Ţurcanu-Tolomey, Director al Agenţiei Universitare a Francofoniei la Chişinău. 

Evenimentul a inclus şi un program artistic în interpretarea elevilor şi studenţilor francofoni de la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, Liceul « Mihai Eminescu » din Bălţi, Universitatea Pedagogică de Stat « Ion Creangă ».

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene aduce sincere mulţumiri tuturor partenerilor ceremoniei, un eveniment inedit al programului lunii francofoniei în Republica Moldova.

Notă: Evenimentul, aflat la cea de-a 4-a ediţie, este organizat de către Agenţia Universitară a Francofoniei, cu sprijinul Ambasadei Franţei, Republicii Polone şi a României, Alianţei Franceze, Delegaţiei Wallonie-Bruxelles şi a companiilor franceze Pentalog, Orange şi Le Bridge, fiind susţinut în acest an în premieră de către Biroul de cooperare al Elveţiei la Chişinău şi Ambasada Canadei în Republica Moldova, cu reşedinţa la Bucureşti.

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda