Intervenția telefonică a ministrului de externe Nicu Popescu la emisiunea „Cabinetul din Umbră” la postul de televiziune Jurnal TV

Publicat:Fri, 13/01/2023 - 09:06

13 ianuarie 2023, Chișinău – Transcrierea intervenției telefonice a vicepremierului Nicu Popescu la emisiunea „Cabinetul din Umbră” la postul de televiziune Jurnal TV, ora 21:00, 12 ianuarie 2023.

Vitalie Călugăreanu, jurnalist Jurnal TV: Noi am văzut astăzi un draft de raport al Comisiei Europene care evaluează gradul de îndeplinire a aquis-ul comunitar de către Republica Moldova, Georgia, Ucraina și noi nu arătăm tare strălucit în acest draft. Voiam să vă întreb dacă știți ce se întâmplă, de ce așa?

Nicu Popescu, vicepremier: Da, într-adevăr, Comisia Europeană practic a finalizat un nou raport scris în baza răspunsurilor la a doua parte a chestionarului legat de aderarea la UE. Noi am trimis aceste răspunsuri în luna mai a anului trecut. Am fost acum o lună la Bruxelles și mi s-au comunicat anumite detalii cam ce urmează să se spună în acel draft, dar aici aș vrea să spun în primul rând că Republica Moldova a fost evaluată pozitiv prin faptul că ni s-a oferit statutul de țară candidat în luna iunie. În acel prin raport al Comisiei Europene s-a recomandat și știți foarte bine că țara noastră merită să fie țară candidat de aderare la UE, iar în această nouă evaluare nu este nicio surpriză pentru că la fel cu toții știm că Republica Moldova a pierdut foarte mulți ani sub guvernările Plahotniuc și Dodon în implementarea aquis-lui comunitar, iar acest guvern trebuie să compenseze anii irosiți pierduți, sabotați în procesul de integrare europeană. Este o constatare a societății, a Comisiei Europene și până-n toamnă când va veni următorul raport al Comisiei Europene cu siguranță vom demonstra progrese foarte mari. Chiar din luna mai până acum am reușit să parcurgem mult teren în aplicarea și implementarea aquis-ului comunitar în Republica Moldova.

Vitalie Călugăreanu, jurnalist Jurnal TV: Cele mai mari restanțe din ceea ce vedem aici sunt combaterea corupției, probleme la achiziții publice și birocrația excesivă, la asta nu se putea face ceva până acum, dle Popescu?

Nicu Popescu, vicepremier: După cum spuneam, acest raport care este descris în aceste știri reprezintă situația din luna mai a anului trecut, moment în care noi am transmis răspuns la întrebările Comisiei Europene. Amintiți-vă ce se întâmpla în țara noastră ca urmare a agresiunii brutale a Federației Ruse împotriva Ucrainei, deci practic lunile februarie, martie, aprilie am reușit să lucrăm pe chestionar, dar după cum știți, am gestionat și consecințele acelui război. Deci, tot ce este în acest raport descrie situația pentru luna mai a anului trecut. Dar eu aș spune cea mai mare preocupare a Comisiei Europene față de Republica Moldova ține de reforma justiției dar și de lipsa unor suficiente capacități administrative pentru implementarea aquis-ului comunitar, ori acest lucru înseamnă oameni care pot aplica și implementa legislația europeană în absolut toate domeniile, în absolut toate ministerele și agențiile implicate în acest proces.

Vitalie Călugăreanu, jurnalist Jurnal TV: Da, vedem calificativul bun de pregătire în domeniul afacerilor externe, adică pe domeniul politicii externe stăm destul de bine. Vă mulțumim dle Popescu pentru această intervenție și pentru aceste explicații de care noi am avut nevoie azi când am văzut acest raport.

Nicu Popescu, vicepremier: Vă mulțumesc, o seară bună.

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda