Întrevederea ministrului Oleg Țulea cu Oliver Varhelyi, comisar european pentru vecinătate și extindere: “Ne dorim o agendă ambițioasă și concretă cu Uniunea Europeană care să producă rezultate durabile în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova”

Publicat:Thu, 10/09/2020 - 11:48

10 septembrie, Bruxelles – Dialogul politic și sectorial cu Uniunea Europeană, perspectivele Parteneriatului Estic, gestionarea situației epidemiologice, precum și pregătirile pentru alegerile prezidențiale au fost subiectele pe agenda discuțiilor ministrului Oleg Țulea și Oliver Varhelyi, comisarul european pentru vecinătate și extindere.

Șeful diplomației moldovene a exprimat recunoștința autorităților față de UE pentru sprijinul acordat fortificării sistemului național de sănătate în contracararea consecințelor pandemiei COVID-19, precum și asistența direcționată pentru depășirea consecințelor negative asupra economiei naționale. În același timp, diplomatul l-a asigurat pe interlocutor că Guvernul Republicii Moldova rămâne plenar implicat în implementarea agendei europene și a proceselor tehnice convenite în dialogul cu Uniunea Europeană. 

Ministrul Oleg Țulea a punctat că, atât în cadru bilateral cât și în formatul participării active a țării noastre în cadrul Parteneriatului Estic, ne dorim o agendă ambițioasă și concretă care să producă rezultate durabile în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova. Oficialul moldovean a remarcat interesul privind lansarea negocierilor cu privire la noua Agenda de Asociere RM-UE pentru următorii ani.

Ministrul a informat despre elaborarea de către Guvernul Republicii Moldova a unui Plan de acțiuni axat pe recuperarea social-economică a țării. A fost subliniat faptul că asistența sectorială a UE rămâne a fi un catalizator important pentru procesul de reforme și autoritățile lucrează intens asupra îndeplinirii acțiunilor ce se impun în acest sens.

Cu referire la alegerile prezidențiale din toamna acestui an, a fost reiterat angajamentul de a întreprinde toate eforturile necesare în vederea desfășurării scrutinului electoral în conformitate cu standardele internaționale.

Referindu-se la Parteneriatul Estic, ministrul Oleg Țulea a subliniat că Republica Moldova este interesată în elaborarea unui set de obiective care va aduce dialogul politic și cooperarea sectorială între UE și partenerii estici la un nivel calitativ nou. Comisarul Oliver Varhelyi a comunicat, la rândul său, despre planurile instituțiilor europene în contextul pregătirilor pentru Summitul Parteneriatului Estic din primăvara anului viitor.

 

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda