Mesajul prim-ministrului interimar Aureliu Ciocoi cu prilejul Zilei internaționale a verificării faptelor

Publicat:Fri, 02/04/2021 - 18:23

2 aprilie 2021, Chișinău – În contextul Zilei internaționale a verificării faptelor, apărută ca răspuns la problema dezinformării, Aureliu Ciocoi, prim-ministru interimar, ministru interimar al afacerilor externe îndeamnă publicul să consulte surse oficiale și veridice de informare: „Dacă nu sunteți siguri de o informație – nu o distribuiți, pentru a nu deveni, involuntar, parte a fluxului dezinformării. Pe rețelele sociale probabilitatea de a întâlni falsuri este mai mare. Informațiile sunt aruncate fie din conturi goale, proaspăt create pe rețelele de socializare, fie din conturi care mimează mass-media cunoscute, dar sunt falsuri. Pe fundalul situației epidemiologice, pe durata stării de urgență, autoritățile vor aproba şi face publică lista de surse cu un conţinut online care promovează ştiri false cu privire la evoluţia COVID19.”

Biroul de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, menționează că Republica Moldova a susținut și la nivel internațional eforturile de contracarare a știrilor false, sprijinind Declarația cu privire la infodemie în contextul covid-19, inițiată de Lituania și contrasemnată de 132 de țări, precum și susținere prin vot a adoptării de către Adunarea Generală a ONU a rezoluției Omnibus privind răspunsul comprehensiv și coordonat la pandemia COVID-19.   

​Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene reamintește 7 pași pentru a verifica o știre:

  1. Analizați sursa​: Cine a împărtășit știrea și cum ați aflat de ea? Poate un prieten sau cineva din familie a trimis știrea, având intenții bune. Verificați sursa știrii, iar dacă nu e de încredere, informați și prietenii dumneavoastră.
  2. Nu citiți doar titlul​: Titlurile sunt scrise pentru a atrage atenția. Totuși, de multe ori, dacă mergeți mai jos, puteți să descoperiți că titlul este înșelător. Citiți tot articolul, înainte să-l distribuiți mai departe.
  3. Identificați autorul​: Căutați pe internet autorul și verificați dacă există, este credibil și are experiență în domeniul jurnalistic;
  4. ​​Verificați data​: Este articolul pe care îl citiți unul nou, publicat de curând? Uneori ies la suprafață articolele vechi, a căror informația este scoasă din context. Verificați data articolului și căutați cel puțin o publicație credibilă care a scris despre același lucru.
  5. Găsiți dovezi​: O știre credibilă se bazează pe dovezi. Există surse către studii de specialitate? Sunt citați specialiști? Găsiți dovezile și verificați dacă informația este reală;
  6. ​​Vă cunoașteți propria prejudecată?​ ​Gândiți-vă dacă prejudecățile Dvs. influențează modul în care citiți știrile. Uneori preferăm să ni se valideze părerile existente. Fiți deschiși să vă formați noi opinii.
  7. ​​Vorbiți cu un specialist​: Dacă nu sunteți sigur că o informație este reală, apelați la specialiști. Vorbiți cu un profesionist care verifică independent informațiile.

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda