Mesajul vicepremierului Nicu Popescu cu prilejul Zilei europene privind lupta împotriva traficului de ființe umane

Publicat:Mon, 18/10/2021 - 14:42

Astăzi marcăm Ziua europeană privind lupta împotriva traficului de ființe umane. Este un bun prilej pentru sensibilizarea publicului despre riscurile pe care le prezintă acest fenomen, precum și informarea privind mecanismele de ajutor existente și drepturile victimelor și potențialelor victime ale traficului de ființe umane.

Traficul de ființe umane este cauzat și perpetuat de mai mulți factori precum migrația ilegală, corupția, funcționarea defectuoasă a sistemului de justiție ori sărăcia. Dincolo de toate acestea, vreau să subliniez că traficul de ființe reprezintă în primul rând o încălcare gravă a drepturilor omului care afectează deopotrivă femei, bărbați și copii.

Constat faptul că Republica Moldova rămâne a fi o țară de origine pentru acest flagel, având ca formă predominantă exploatarea prin muncă. Conform datelor statistice în anul 2020, în total au fost identificate 116 victime adulte și 23 victime copii, iar în primele 6 luni ale anului 2021 – 30 victime adulte și 6 copii.

Totodată, autoritățile și comunitatea anti-trafic sunt în permanență angajate în implementarea măsurilor de prevenire a traficului, protejare a victimelor, tragerea la răspundere a infractorilor și destructurarea organizațiilor criminale implicate în săvârșirea acestui tip de infracțiuni. 

Pandemia care a afectat societatea la nivel mondial a redus numărul cazurilor de trafic de persoane datorită închiderii hotarelor, însă a crescut considerabil riscul de trafic prin accentuarea vulnerabilităților deja existente: pierderea locurilor de muncă, creșterea sărăciei, creșterea incidenței cazurilor de violență domestică.

În contextul Zilei europene privind lupta împotriva traficului de ființe umane, vă invit și în capacitatea de președinte al Comitetului național pentru combaterea traficului de ființe umane, să citiți mai mult despre situația privind problematica respectivă dar și mecanismele de suport existente în Republica Moldova: https://bit.ly/2Xlyl4f.

Nicu Popescu

Viceprim-ministru, ministru al afacerilor externe și integrării europene,

președinte al Comitetului național pentru combaterea traficului de ființe umane

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda