Oleg Țulea a discutat funcționarea regimului fără vize cu UE cu Ylva Johansson, comisar european pentru afaceri interne

Publicat:Thu, 10/09/2020 - 14:35

10 septembrie 2020, Bruxelles – Șeful diplomației moldovene Oleg Țulea a avut o întrevedere cu Ylva Johansson, comisar european pentru afaceri interne. Discuția a fost centrată pe subiectul funcționării regimului fără vize în contextul restricțiilor introduse din cauza pandemiei. Oficialul moldovean a mai comunicat interlocutorului interesul autorităților de la Chișinău pentru consolidarea interacțiunii cu mecanismele de cooperare existente ale Uniunii Europene în sfera migrației și supravegherii frontierelor.

Ministrul Oleg Țulea a pledat pentru întreprinderea eforturilor comune în vederea restabilirii treptate a liberei circulații în cadrul regimului fără vize cu Uniunea Europeană, care rămâne a fi afectată de restricțiile de călătorie impuse de COVID-19. Comisarul Ylva Johansson s-a expus în favoarea unei abordări coordonate din partea UE privind ridicarea restricțiilor introduse în contextul pandemiei, bazată pe criterii obiective și în special pe evoluția situației epidemiologice din statele terțe.

Diplomatul moldovean a confirmat angajamentul ferm al autorităților pentru îndeplinirea condiționalităților asumate și recomandărilor Comisiei Europene publicate la începutul lunii iulie în cel de-al treilea Raport privind Mecanismul de suspendare a regimului fără vize.

Oleg Țulea și Ylva Johansson au discutat și despre activizarea cooperării în cadrul Parteneriatului de Mobilitate, fiind experimată speranța că lansarea, în perspectivă, a unor noi inițiative precum Pactul european privind migrație și azil va contribui la aprofundarea cooperării în sfera migrației.

Notă: În perioada 2014 – 2020, peste 2 milioane de cetățeni ai Republicii Moldova au efectuat călătorii în statele din spațiul Schengen, înregistrând în total peste 6 milioane de călătorii. Potrivit Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex), numărul de refuzuri de intrare constituie în medie 0.3%, iar numărul cazurilor de ședere ilegală este în medie de 0.5%. Posibilitatea de a călători fără viză în UE este deschisă din anul 2014 pentru aproximativ 2.5 milioane de posesori ai pașapoartelor biometrice, inclusiv pentru mai mult de 200 000 de cetățeni moldoveni care locuiesc în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda