Precizarea MAEIE

Publicat:Wed, 07/08/2019 - 11:06

7 august 2019, Chișinău - În legătură cu apariția în spațiul public a unor informații privind utilizarea necorespunzătoare a documentelor speciale şi anume a pașapoartelor diplomatice moldovenești, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene vine cu următoarele precizări.

Conform atribuțiilor funcționale, MAEIE realizează în permanență evidența actelor de identitate speciale din sistemul național de pașapoarte, în conformitate cu prevederile Legii nr. 273 din 9 noiembrie 1994. În acest context, urmare alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, Ministerul a solicitat Parlamentului Republicii Moldova (demersurile din 29 martie 2019 și 24 aprilie 2019), Cancelariei de Stat/Guvernului Republicii Moldova (demersul din 22 aprilie 2019), Aparatului Președintelui Republicii Moldova (demersul din 24 aprilie 2019), restituirea pașapoartelor diplomatice și de serviciu de către beneficiarii care au pierdut dreptul sa le dețină, în conformitate cu legislația.

Prin urmare, în vederea neadmiterii utilizării ilegale a actelor de identitate speciale, MAEIE a transmis Ministerului Afacerilor Interne lista persoanelor a căror documente speciale au fost declarate nevalabile, pentru a fi incluse în sistemele informaționale și bazele de date disponibile și a o răspândi prin canalele de legătură avute la dispoziție, în vederea consultării şi accesării acesteia de către autoritățile competente ale statelor străine, membre ale Interpol, Europol, etc.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene atrage atenția foștilor beneficiari de documente speciale că în eventualitatea prezentării actelor de identitate menționate, la punctele de trecere ale frontierei de stat a Republicii Moldova, Ministerul Afacerilor Interne va retrage documentele respective și le va remite către MAEIE pentru a fi eliminate din sistemul național de pașapoarte, fiind considerate nevalabile.

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda