A A A

Rolul OSCE în procesul reglementării conflictului transnistrean, discutat la Chișinău

Publicat:Wed, 18/09/2019 - 17:00

18 septembrie 2019, Chișinău - Evoluțiile în cadrul procesului de reglementare a conflictului transnistrean, inclusiv chestiunile legate de retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană și distrugerea muniţiilor din depozitele de la Cobasna, alături de alte subiecte de pe agenda cooperării Republicii Moldova cu OSCE au fost discutate în cadrul întrevederii secretarului de stat Tatiana Molcean cu secretarul general al organizației, Thomas Greminger.

Interlocutorii au făcut un schimb de opinii pe marginea chestiunilor de actualitate în materie de securitate de pe agenda OSCE, o atenție deosebită fiind atribuită procesului de reglementare a conflictului transnistrean. În acest context, secretarul de stat al MAEIE a ținut să mulțumească partenerilor noștri internaționali pentru sprijinirea țării noastre în vederea soluționării acestui conflict, cu respectarea suveranității și integrității ei teritoriale și acordarea unui statut special regiunii transnistrene. Diplomatul moldovean și-a exprimat încrederea că OSCE își va valorifica potențialul de care dispune în vederea sporirii eficienței mecanismelor de dialog și negocieri privind reglementarea conflictelor prelungite.

Secretarul de stat, Tatiana Molcean, a reiterat importanța deosebită pe care autoritățile moldovenești o acordă retragerii trupelor ruse din regiunea transnistreană și distrugerii muniţiilor din depozitele de la Cobasna, având convingerea că aceasta va contribui la crearea unei atmosfere propice pentru desfășurarea procesului de negocieri. În context, Tatiana Molcean a solicitat asistența OSCE în elaborarea unei expertize de securitate și asigurarea unui caracter transparent a procesului de distrugere a munițiilor rusești de la Cobasna.

Cei doi oficiali au trecut în revistă şi alte subiecte de pe agenda cooperării Republicii Moldova cu această organizaţie, cum sunt drepturile omului, libertatea de exprimare, supremaţia legii, dezvoltarea unei societăţi inclusive şi tolerante etc.

 

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda