Săptămâna Verde Europeană

Pentru al doilea an consecutiv, Republica Moldova se alătură comunității europene în desfășurarea activităților dedicate Săptămânii Verzi Europene.

Acest eveniment este o oportunitate în plus de a regândi relația noastră cu mediul înconjurător, de a manifesta o atitudine mai conștiincioasă față de fiecare formă de viață care ne înconjoară.

Urmăriți în perioada 31 mai - 4 iunie, materiale informative despre contribuția diplomației Republicii Moldova pentru oameni mai sănătoși și o planetă mai sănătoasă.

Prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi a adresat un mesaj cu prilejul Săptămânii Verzi Europene. Oficialul a punctat că pentru al doilea an consecutiv, Republica Moldova se alătură comunității europene în desfășurarea activităților dedicate Săptămânii Verzi Europene. Acest eveniment este o oportunitate în plus de a regândi relația noastră cu mediul înconjurător, de a manifesta o atitudine mai conștiincioasă față de fiecare formă de viață care ne înconjoară. Șeful diplomației moldovene, a mai menționat: „Vreau cu această ocazie, să mulțumesc Domnului Sinkevicius, comisar european pentru mediu, oceane și pescuit, care la invitația Republicii Moldova a adresat mesajul de salut cu prilejul Săptămânii Verzi Europene.”. Discursul integral al oficialului moldovean poate fi accesat la compartimentul „Discursuri și mesaje”.

#EUGreenWeek: Ambasadele Republicii Moldova s-au alăturat „Campaniei Naționale de informare dedicate Săptămânii Verzi Europene 2021”.

 
Diplomații moldoveni continuă să promoveze conceptul #GreenEmbassy, implementat de către tot mai multe state europene, precum Franța, Danemarca sau Suedia în cadrul reprezentanțelor diplomatice peste hotarele țării, implicând adoptarea unui șir larg de măsuri și practici de activitate sustenabile.
 
 

Embassy of the Republic of Moldova in the Netherlands Ambasadoarea Tania Pârvu s-a alăturat în forță, pe bicicletă, Săptămânii Verzi Europene promovând Ziua Mondială a Bicicletei!

Ambasada Republicii Moldova în Ucraina/Посольство Молдови в Українi Ambasadorul Ruslan Bolbocean a plantat la Kyiv copaci pentru o planetă mai sănătoasă.

Moldovan Mission in Geneva Iulian Grigoriță, reprezentant permanent adjunct pe lângă Oficiul ONU şi alte Organizaţii Internaţionale cu sediul la Geneva, a preluat ștafeta utilizării unui transport prietenos mediului ambiant.

Ambasada Republicii Moldova în Republica Turcia Echipa ambasadei Republicii Moldova la Ankara a instalat boxe speciale de colectare selectivă a deșeurilor.

Misiunea Republicii Moldova pe lângă UE Echipa misiunii Republicii Moldova la Bruxelles de Ziua Mondială a Mediului, s-a alăturat eforturilor de ocrotire a naturii prin îngrijirea spațiilor verzi care ne înconjoară, reciclarea deșeurilor, consumul responsabil de materiale și resurse, și promovarea mobilități curate, la care contribuie fiecare membru al echipei.

Ambasada Republicii Moldova în Letonia/Embassy of Moldova to Latvia Echipa ambasadei din Riga s-a alăturat prin următoarele bune practici: Utilizarea autoturismului electric cu zero emisii, abținerea de la imprimarea documentelor care pot fi vizualizate online, bateriile și acumulatoarele uzate sunt colectate și sortate.

Ambasada Republicii Moldova în EAU / Embassy of Moldova to the UAE Echipa Ambasadei Republicii Moldova în Emiratele Arabe Unite promovează folosirea sticlelor reutilizabile în locul celor de plastic pentru consumul de apă potabilă, astfel contribuind la reducerea plasticului în deșeuri.

Iar la sediul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene a fost instalată o boxă specială de colectare a deșeurilor electronice furnizate de proiectul EcoDigital.

Tomberoanele pentru colectarea Deșeurilor Electrice și Electronice (DEEE), precum și baterii (DBA) sunt un alt angajament de #ecoresponsabilitate promovat la minister, după instalarea în anul 2020 a tomberoanelor pentru sortarea selectivă a hârtiei și plasticului.

Confecționarea și instalarea acestui tomberon a fost posibilă cu suportul Programul de Granturi Mici GEF - PNUD.

Punctele de colectare deja create le puteți găsi pe #HartaDEEE - https://e-circular.org/harta-puncte-colectare/.

Știați că...Află cele mai actuale informații despre cooperarea dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană în domeniul mediului

Uniunea Europeană sprijină eforturile întreprinderilor mici și mijlocii din Republica Moldova în implementarea principiilor economiei circulare și realizarea transformării verzi.

Astfel, în cadrul programului EU4Environment a fost dezvoltată platforma digitală, care oferă întreprinderilor mici și mijlocii informații referitoare la modul prin care își pot îmbunătăți eficiența resurselor și crește performanța de mediu, sporindu-și astfel competitivitatea prin reducerea costurilor.

Odată cu completarea chestionarului online, întreprinderilor le sunt oferite recomandări personalizate în baza caracteristicilor specifice activității lor. Platforma poate fi accesată pe adresa eco.odimm.md/form.

 

Republica Moldova a redus cu aproximativ 69% emisiile de gaze cu efect de seră față de anul 1990, depășind cu 4% angajamentele sale în cadrul Acordului de la Paris, incluse în țintele intermediare pentru anul 2020.

Cele mai semnificative reduceri ale emisiilor de gaze cu efect de seră au fost înregistrate în agricultură, depășind cu 26% țintele intermediare pentru 2020, sectorul de producere a energiei electrice și termice - cu 19%.

Către anul 2030, Republica Moldova s-a angajat să reducă necondiționat emisiile de gaze cu efect de seră cu 70% față de anul 1990, pentru a-și aduce contribuția la realizarea Acordului de la Paris privind schimbările climatice.

 

Prin intermediul programului regional EU4Environment, Uniunea Europeană susține Republica Moldova în planificarea politicilor și a investițiilor ecologice, stimulând preluarea tehnologiilor și a produselor inovative și sporind gradul de conștientizare privind beneficiile acțiunilor pentru protecția mediului.

Recent, tot în cadrul acestui program, a fost lansat, în premieră în Republica Moldova, cursul online de instruire "Introducere în Economia Verde". Acum, fiecare are posibilitatea gratuit să afle mai multe despre principiile economiei "verzi", accesând pagina cursului - unccelearn.org.

 

În cadrul Inițiativei privind Apa Plus (EUWI+), Republica Moldova a beneficiat de echipamente moderne de laborator care vor spori calitatea datelor la prelevarea probelor apelor de suprafață, precum și de numeroase sesiuni de instruire care contribuie la consolidarea capacităților instituționale în domeniul gestionării resurselor de apă.

Totodată, în cadrul Inițiativei regionale „Pactul Primarilor”, 54 de autorități locale din Republica Moldova și-au propus să implementeze politici de energie durabilă, angajându-se să atingă obiectivul de reducere a emisiilor CO2 cu 30% până în 2030.

 

Acum și tu poți raporta o problemă de mediu, accesând portalul EcoAlert - www.ecoalert.md și furnizând detalii despre ilegalitățile împotriva mediului la care ai fost martor. Informația raportată va fi analizată, iar inspectorii de mediu se vor deplasa în cel mai scurt timp la fața locului.

Implicarea fiecăruia din noi contribuie la un mediu mai curat și sănătos!

 

Cu sprijinul programului EU4Climate, finanțat de Uniunea Europeană, Republica Moldova a elaborat și prezentat în martie 2020 în adresa Secretariatului Convenției cadru a ONU privind schimbările climatice, cea de-a doua Contribuție Națională Determinată conform Angajamentelor Acordului de la Paris, devenind astfel a patra țară din lume și prima țară dintre cele 6 state partenere din inițiativa Parteneriatului Estic care a reușit o asemenea performanță.

Săptămâna Verde Europeană: 10 întrebări în cadrul unui Quiz verde