Secretara de stat Stela Leucă a participat la conferința internațională organizată de MAE al Republicii Lituania cu ocazia aniversării a 20 de ani de la crearea departamentului cooperare pentru dezvoltare

Publicat:Mon, 27/11/2023 - 13:52

27 noiembrie 2023, Vilnius – Secretara de stat Stela Leucă a participat la conferința internațională organizată de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Lituania cu ocazia aniversării a 20 de ani de la crearea departamentului cooperare pentru dezvoltare din cadrul MAE lituanian.

Secretara de stat stela Leucă a avut o intervenție la panelul de discuții „20 de ani de transformare – realizări și provocări ale cooperării lituaniene pentru dezvoltare”, în care s-a referit la programele de dezvoltare și transformările graduale ale politicilor de cooperare pentru dezvoltare a Lituaniei, axate pe democrație și statul de drept, menționând, totodată, sprijinul important al Lituaniei acordat Republicii Moldova în parcursul de integrare europeană.

Stela Leucă a apreciat strategia Lituaniei care prioritizează asistența de dezvoltare pentru Republica Moldova în domenii atât de importante precum dezvoltarea justiției și contracararea dezinformării. Conferința a trecut în revistă realizările importante și sarcinile de viitor, realizările cooperării pentru dezvoltare, programele finanțate și experiența proiectelor implementate de Lituania, dar și pregătirea pentru provocările viitoare. Evenimentul a întrunit reprezentanți ai Parlamentului European, Comisiei europene, ONU, OCDE, a corpului diplomatic și a societății civile din Lituania.

În marja evenimentului, oficialul moldovean a avut și o întâlnire bilaterală cu viceministrul afacerilor externe Jovita Neliupšienė și directorul politic Inga Stanytė-Toločkienė, în care oficialii lituanieni au menționat susținerea pentru țara noastră în parcursul nostru european și au evidențiat oportunitățile și necesitățile ce vor apărea odată cu deschiderea procesului de negocieri, dar și disponibilitatea Lituaniei de a oferi asistența necesară în acest sens.

Notă: Lituania a demarat cooperarea pentru dezvoltare în 2003, odată cu aprobarea de către guvern a politicii sale de dezvoltare și asistență, care prevede direcțiile geografice de cooperare pentru dezvoltare și domeniile de sprijin, în care se regăsește și Republica Moldova. În cei douăzeci de ani de activitate, Lituania a finanțat peste 1200 de proiecte, inclusiv peste 155 proiecte, în Republica Moldova.

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda