Vicepremierul Nicu Popescu: „Îmi exprim recunoștința pentru cele două rezoluții adoptate de Comisia pentru Afaceri Externe și Comunitare din cadrul Parlamentului Italian, prin care este exprimat sprijinul pentru aderarea Republicii Moldova la UE”

Publicat:Fri, 15/09/2023 - 12:23

15 septembrie 2023, Roma – Șeful diplomației Republicii Moldova, Nicu Popescu s-a întâlnit la Roma cu omologul său italian, Antonio Tajani, cu care a abordat un spectru larg de subiecte.

Oficialii au discutat despre parcursul european al Republicii Moldova și despre progresele noastre semnificative în implementarea celor nouă recomandări ale Comisiei Europene. Obiectivul nostru este să obținem recomandarea pozitivă privind deschiderea negocierilor de aderare și mizăm în acest sens pe suportul Italiei. În context, ministrul Nicu Popescu a salutat și a exprimat recunoștința pentru cele două rezoluții adoptate de Comisia pentru Afaceri Externe și Comunitare din cadrul Parlamentului Italian, prin care este exprimat sprijinul pentru aderarea Republicii Moldova la UE.

De asemenea, această vizită a fost o oportunitate de a aduce la un nou nivel cooperarea dintre țările noastre, prin semnarea Declarației comune privind consolidarea parteneriatul strategic moldo-italian. Acest document va contribui la consolidarea relațiilor bilaterale în domenii de interes reciproc și va asigura o colaborare mai strânsă pe plan european și multilateral.

Diplomații au discutat și despre cea de-a patra ediție a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, care va avea loc la Chișinău în luna octombrie a acestui an. Acest instrument ne-a ajutat să depășim crizele din 2022. Acum, ne vom concentra pe obiectivele de dezvoltare durabilă și sperăm ca Italia să ne susțină în continuare în acest demers.

„Un alt subiect al discuțiilor a vizat cooperarea economică. Italia se află pe locul cinci printre principalii investitorii ai Republicii Moldova, însă ne dorim să atragem și mai multe investiții italiene, în special în domeniul energiei regenerabile. Totodată, suntem interesați în deschiderea unor noi curse avia dintre țările noastre, în contextul în care avem o diasporă numeroasă în Italia.

La final, am discutat aspecte legate de securitate. Ne dorim să fim un factor de stabilitate în regiune, iar participarea noastră la operațiuni de pacificare atât în Europa, Orientul Mijlociu, cât și în Africa sunt o expresie a acestui angajament. În acest sens, am pledat pentru sporirea participării noastre la misiuni de menținere a păcii.” – a conchis oficialul moldovean.

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda