Vicepremierul Nicu Popescu la cel de-al șaselea Summit al PaE: „Pentru a putea fi alături de UE țara noastră are nevoie în principal de trei lucruri: să dovedim că putem fi de încredere, să generăm proiecte și să fim capabili să le ducem la îndeplinire”

Publicat:Thu, 16/12/2021 - 12:58

16 decembrie 2021, Bruxelles – În marja celui de-al șaselea Summit al Parteneriatului Estic, viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu a declarat că în cadrul întrevederilor cu partenerii europeni a fost confirmat sprijinul Uniunii Europene pentru procesele de reformă necesare pentru a transforma acest parteneriat în viitor și de a asigura că acesta răspunde în mod concret așteptărilor cetățenilor prin locuri de muncă, creștere economică și coeziune socială.

Succesul vizitei de la Bruxelles și participarea împreună cu președintele Maia Sandu la Summit-ul Parteneriatului Estic mi-a confirmat faptul că pentru a putea fi alături de Uniunea Europeană țara noastră are nevoie în principal de trei lucruri: să dovedim că putem fi de încredere, să generăm proiecte și să fim capabili să le ducem la îndeplinire.” – a menționat vicepremierul Nicu Popescu.

Liderii Parteneriatului Estic au adoptat Declarația comună a Summit-ului Parteneriatului Estic (PaE) prin care a fost reafirmat angajamentul comun de a susține valorile fundamentale cu privire la consolidarea democrației și a statului de drept, protejarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, promovarea egalității de gen, promovarea societăților incluzive asigurând respectarea deplină a principiilor și normelor dreptului internațional, sprijinul pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială în cadrul granițelor recunoscute internațional a tuturor partenerilor estici.

„Efortul de reformă promovat consecvent de Guvernul Republicii Moldova include și ambiția de a ne alătura strategiei de transformare digitală, eforturilor de protejare a mediului și de a privi în aceeași direcție.” – a punctat ministrul Nicu Popescu.

Textul declarației include și inițiativa care vizează reducerea tarifelor de roaming între UE și statele partenere, inclusiv Republica Moldova.

„Împreună cu Uniunea Europeană vom explora opțiunile de consolidare a cooperării sectoriale, inclusiv în domeniul tranziției verzi și digitale, securității energetice, justiției și afacerilor interne, comunicării strategice și sănătății. Vom depune eforturi pentru fortificarea dialogului în domeniul securității și al rezilienței.” – a spus vicepremierul Nicu Popescu.

Declarația integrală a liderilor poate fi accesată aici: https://bit.ly/3siqMbw.

Totodată, a fost negociat acordul regional între 6 state partenere – Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. La etapa actuală se desfășoară procedurile interne pentru semnarea acestuia. De menționat faptul că Republica Moldova deja și-a îndeplinit procedurile interne respective.

„Salut și disponibilitatea UE de a sprijini eforturile depuse de țările partenere interesate, inclusiv Republica Moldova, în vederea îndeplinirii criteriilor de aderare la Zona unică de plăți în euro (SEPA).” – a menționat șeful diplomației de la Chișinău.

În cadrul întrevederilor a fost reiterată viziunea statelor din Trio Asociat: Moldova, Georgia și Ucraina, de promovare a ireversibilității parcursului european ancorate în aspirațiile și identitatea europeană a popoarelor celor trei țări, menite să consolideze cooperarea în vederea integrării europene.

„Rămânem angajați în continuarea dezvoltării strategice a Parteneriatului Estic în conformitate cu principiile diferențierii și a incluziunii. Ne-am reafirmat în cadrul Summit-ului angajamentul ferm de a consolida în continuare asocierea politică și integrarea economică a țărilor din Trio Asociat cu Uniunea Europeană, inclusiv prin continuarea cooperării strânse pentru a consolida statul de drept și a avansa reformele pentru a îndeplini criteriile de la Copenhaga.­ Am reamintit că potrivit Tratatul privind Uniunea Europeană orice stat european care respectă valorile menționate la articolul 2 și se angajează să le promoveze poate solicita să devină membru al Uniunii Europene.” – a punctat vicepremierul Nicu Popescu.

Declarația comună a statelor Trio Asociat poate fi accesată aici: https://bit.ly/3yvOqT0.

În marja participării la summit, viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu a semnat în numele Guvernului o serie de documente în vederea implementării proiectelor de importanță strategică pentru țara noastră.

Proiectul „Eficiența energetică a Republicii Moldova” presupune reabilitarea energetică a clădirilor cu destinație socială – spitale republicane și regionale, școli, grădinițe și alte instituții publice. Astfel, Republica Moldova va beneficia de acordarea unor împrumuturi în valoare de 30 de milioane de euro de la BEI și BERD precum și de un grant în valoare de 2,8 milioane euro din partea Platformei de Investiții pentru Vecinătate a Comisiei Europene și a Fondului fiduciar de asistență tehnică pentru țările Parteneriatului Estic.

Realizarea proiectului „Moldova Drumuri IV” va fi posibilă datorită împrumutului de 150 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Investiții pentru reabilitarea, modernizarea și extinderea a peste 150 de kilometri de drumuri prioritare în toată țara, o scrisoare de intenție fiind semnată în marja summit-ului.

Acordul de finanțare privind „Contractul de consolidare a statului și rezilienței pentru Republica Moldova” în valoare de 60 milioane de euro reprezintă un program de suport bugetar ce completează pachetul Uniunii Europene de Redresare Economică pentru Moldova în valoare de până la 600 de milioane euro care urmează a fi implementat în următorii trei ani.

Un mare mulțumesc echipei din centrala Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, echipei de la Misiunea Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană precum și colegilor din ministere care au asigurat un program consistent pe durata acestei vizite și care au muncit la realizarea cu succes a Summit-ului Parteneriatului Estic. – a conchis ministrul Nicu Popescu.

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda