Precizări de presă (actualizat ora 16:30)

Publicat:Sun, 04/07/2021 - 11:51

 Actualizare ora 16:30

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene face următoarele completări referitoare la cazul nerespectării premeditate a regulilor de intrare pe teritoriul Federației Ruse din partea a 3 cetățeni moldoveni.

Potrivit informației operative recepționate de la autoritățile ruse, unul din cei trei cetățeni moldoveani cunoscând faptul că dispune de o interdicție de intrare în Federația Rusă, în mod deliberat a mers la Moscova, fiind conștient de consecințele acestei decizii. 

Respectiv, toate circumstanțele deplasării indică asupra unei provocări puse la punct și realizate premeditat de către reprezentanții unui partid politic, fapt despre care vor fi informate în modul stabilit de lege autoritățile competente din Republica Moldova, inclusiv autoritatea electorală.

Ministerul de externe mai precizează că nu se confirmă faptul reținerii abuzive a persoanelor vizate. La momentul de față toți trei cetățeni se află în zona internațională a aeroportului din Moscova, urmând a reveni în Republica Moldova în seara zilei de astăzi, fiind constatat faptul că până la plecarea la Moscova, grupul avea rezervate biletele pentru zborul spre Chișinău pentru aceeași zi, 4 iulie ora 22:50.

În aceste circumstanțe, reprezentanții concurentului electoral au încercat să atragă și cetățenii Republicii Moldova stabiliți în Federația Rusă în amenajarea provocării respective. Astfel, pretinsă întâlnire cu alegătorii a fost programată la Sankt Petersburg pentru 4 iulie curent, în aceeași zi ca și biletele de retur a grupului. Considerăm că atragerea în mod conștient a cetățenilor în provocări deliberate este inadmisibilă, fapt care va fi comunicat cu titlu separat în adresa Comisiei Electorale Centrale. 

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene atrage din nou atenţia asupra necesităţii respectării prevederilor legale în vigoare pentru călătoriile în străinătate, inclusiv în scopul desfășurării întâlnirilor cu diaspora.

În egală măsură, MAEIE condamnă protestul desfășurat la sediul ministerului, vădit concertat cu acțiunile de la Moscova ale reprezentanților aceluiași partid și care a avut ca scop promovarea în societate a unor mesaje politice bazate pe fapte eronate și informații neverificate.

La final, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene invită actorii politici să se abțină de la încercările de a atrage instituțiile serviciului diplomatic în activități de campanie electorală. Aceste tentative  vor fi respinse cu fermitate de către MAEIE.

4 iulie 2021, Chișinău - Cu referire la informația apărută în presa națională despre reținerea pe aeroportul internațional Sheremetyevo din orașul Moscova a 3 cetățeni ai Republicii Moldova, candidați la funcția de deputat, Biroul de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă s-a autosesizat și face următoarele precizări.

Preliminar, se constată nerespectarea premeditată a regulilor de intrare pe teritoriul Federației Ruse. Responsabilii de la ambasadă actualizează săptămânal informația despre regulile de intrare în Federația Rusă, pe fundalul aplicării de către autoritățile acestei țări a unor restricții de călătorie în legătură cu răspândirea covid-19, alerta de călătorie fiind publicată pe paginile web ale ambasadei și MAEIE. 

Totodată, urmare a informațiilor publicate pe rețelele sociale despre pretinsa reținere, în regim prioritar a fost dispusă deplasarea funcționarilor consulari ai ambasadei pentru verificarea situației, confirmarea informațiilor referitoare la cetățenia și identitatea persoanelor implicate și întreprinderea acțiunilor consulare necesare în astfel de cazuri. 

Biroul de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene solicită respectuos ca tratarea în spaţiul public a elementelor privind acest caz să se facă în afara discursului politic și al campaniei electorale în desfășurare în Republica Moldova.

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda