Cinci tineri care au călătorit în 2014 printre primii fără vize în Uniunea Europeană povestesc cum i-a marcat experiența călătoriilor în Europa

Publicat:Wed, 28/04/2021 - 14:47

File Spot video: Cinci tineri care au călătorit în 2014 printre primii fără vize în Uniunea Europeană povestesc cum i-a marcat experiența călătoriilor în Europa

28 aprilie 2021, Chișinău – De 7 ani călătorim fără vize în 26 state ale Uniunii Europene și 4 țări non-UE din Spațiul Schengen. În această perioadă 2 din 3 moldoveni au mers în Europa în vizite de scurtă durată să-și revadă familia, prietenii, să creeze noi parteneriate, inclusiv în domeniul educației, științei sau în scop de afaceri. Mulți alții au descoperit țările europene în calitate de turiști. Din anul 2014, peste 2 milioane 376 de mii de  moldoveni au beneficiat de regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană, iar în 7 ani, s-au înregistrat peste 9 milioane 121 de mii de călătorii de scurtă durată în Spațiul Schengen.

Daniel Vodă, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene: „Pe fundalul pandemiei, felul în care călătorim s-a schimbat, nu și dorința de a descoperi în condiții de siguranță destinațiile europene, cu respectarea normelor sanitare în vigoare. Pe 28 aprilie 2014, 25 de tineri au mers printre primii „fără vize în Europa. La 7 ani distanță suntem bucuroși la Ministerul de externe să-i invităm să vă povestească cum i-a marcat experiența călătoriilor fără vize.”.

Cătălina Rusu, jurnalistă, Chișinău: „Acum 7 ani am avut oportunitatea să fiu printre primii tineri, alături de alți 24, care au călătorit în Uniunea Europeană fără vize. Faptul că putem călători cu un singur pașaport biometric mi-a deschis foarte larg orizonturile, pentru că am avut ulterior posibilitatea să fac anumite schimburi de experiență în domeniul studiului, al profesiei pe care am îmbrățișat-o și, totodată, să-mi stabilesc relații cu persoane din diferite colțuri ale lumii. Asta m-a ajutat să înțeleg că, indiferent oriunde ne-am afla, cu toții avem aceleași idealuri, și anume să trăim cât mai bine în pace și să fim în siguranță. Iar acum, chiar dacă suntem pe timp de pandemie, vă doresc să aveți parte de călătorii în siguranță. Nu uitați de accesoriile care ne pot salva viața, cum ar fi o mască de protecție, dezinfectantul și buna dispoziție. Totodată, vrea să credeți în voi, și fiecare persoană care urmărește acest video și este din Republica Moldova, să se mândrească cu țara din care face parte, pentru că țara noastră merită neapărat să-și găsească locul în marea familie europeană. Avem oameni harnici, oameni deștepți, muncitori, mereu joviali, așa că ar fi păcat să nu cunoască cât mai multă lume despre acest popor moldovean.”

Cristina Brumă, jurnalistă, Chișinău: „7 ani în urmă a fost un eveniment extraordinar pentru țara noastră, dar și pentru cei 24 de studenți, printre care am fost și eu, și care au zburat primii fără vize în Europa. Vreau să vă spun că a fost un eveniment pe care n-o să-l uit niciodată, pentru că abia atunci am zburat prima dată fără vize. A fost prima mea ieșire din țară și mulțumesc acelui pas care s-a făcut pentru că de atunci s-au schimbat multe lucruri în țara noastră. În viața noastră am călătorit în multe țări și acum în această pandemie, chiar dacă nu putem călători, noi avem acest drept, așa că să avem grijă de noi și de țara noastră.”

Cristina Jandîc, masterandă, Londra, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord: „La moment sunt studentă în Marea Britanie. 7 ani în urmă am fost, alături de alți 24 de tineri, printre primii moldoveni care au călătorit în premieră fără vize în Uniunea Europeană. În acești 7 ani am călătorit și am vizitat 25 de țări, am cunoscut culturi și tradiții noi. De asemenea am legat prietenii noi. Călătorind, am înțeles că Republica Moldova face parte din marea familie europeană, împărtășind valori comune. Apreciez eforturile Republicii Moldova în a deveni stat-membru al Uniunii Europene. Sperăm, și noi ca tineri, trebuie să depunem eforturi în așa mod ca visul noastru european să se îndeplinească. Aștept cu nerăbdare ziua în care vom putea călători, din nou, în siguranță. Până atunci vă doresc sănătate și să vă informați din surse de încredere.”

Ana-Maria Pancu, doctorandă, Kayseri, Republica Turcia: „Am fost printre primii cetățeni ai Republicii Moldova care au călătorit fără vize în Uniunea Europeană. Așadar, în acea zi, am călătorit cu ajutorul acestui pașaport biometric, și tot în acea zi mi s-a deschis calea pentru a putea să merg în mai multe țări europene, pentru a participa la proiecte europene și a-mi face noi prieteni, a descoperi noi orașe și noi culturi. Așadar, această liberalizare a regimului de vize a fost pentru mine o nouă șansă și mă bucur mult de acest lucru. Acum suntem în pandemie și este important să călătorim în siguranță, dar și să ne informăm cum putem călători în siguranță, așa că accesați site-urile credibile și protejați-vă. Purtăm mască, ne spălăm mâinile cât mai des și rămânem sănătoși.

Alina Vodă, angajată a Oficiului Organizației Mondiale a Sănătății, Chișinău: „Acum 7 ani am fost printre fericiții și norocoșii tineri care au zburat primii în UE fără vize. Cu ajutorul pașaportului biometric am reușit să călătoresc în mai multe țări din UE, să particip la diverse evenimente și să descopăr noi culturi. Știu că pentru foarte mulți conaționali, călătoriile fără vize în UE au însemnat și revederea membrilor familiilor stabiliți peste hotare. Iar pentru Republica Moldova liberalizarea regimului de vize a însemnat apropierea de UE. Revenind la călătorii, care din cauza pandemiei au devenit un lux și un vis, vreau să cred că datorită vaccinurilor vom putea să revenim treptat la ritmul obișnuit de viață, dar ținând cont de toate regulile de prevenire și combaterea a virusului COVID-19. Vă îndemn ca înainte de orice călătorie să vă informați din surse oficiale și sigure și să nu contribuiți la răspândirea informațiilor false asociate cu virsul COVID-19. Multă sănătate și călătorii frumoase”.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene va continua să informeze cetățenii moldoveni despre drepturile și obligațiile aferente regimului fără vize, inclusiv cu ajutorul noii redacții a Ghidului privind libera circulație în spațiul european.

De asemenea, va continua să fie publicată informația săptămânală despre regulile de acces pe teritoriul altor state în contextul COVID-19. În același timp autoritățile naționale vor continua să asigure implementarea condiționalităților, care au stat la baza liberalizării regimului de vize, precum și a recomandărilor rapoartelor anuale ale Comisiei Europene privind Mecanismul Uniunii Europene de suspendare a regimului fără vize. 

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda