Multilateral cooperation

Cooperarea în domeniul ştiinţific

Din anul 1997, RM şi-a extins colaborarea cu NATO şi în domeniul ştiinţific. Astfel, din acea perioadă NATO a susţinut două proiecte ale Academiei de Ştiinţe a Moldovei în valoare de aproximativ 153 mii dolari SUA cu privire la accesul Academiei de Ştiinţe la reţeaua INTERNET, precum şi la dezvoltarea ulterioară a acesteia.

În anul 1999, a fost finalizat cu sprijinul financiar al NATO proiectul de creare a reţelei informaţionale a Academiei de Ştiinţe. Susţinerea financiară a Alianţei a obţinut-o şi proiectul “Reţeaua informaţională a Comunităţii Politehnice”, elaborat de Academia de Ştiinţe şi Universitatea Politehnică din Moldova. Cu concursul NATO, în luna iunie a fost creată asociaţia RENAM care are o orientare educativ-informaţională. Cercetători ştiinţifici din Moldova au obţinut burse în Italia, Canada şi în alte ţări.

Tot în cadrul dimensiunii ştiinţifice au fost realizate cu sprijinul financiar al Alianţei unele proiecte ce ţin de securitatea mediului ambiant. Unul dintre acestea se referă la managementul apelor rîurilor Nistru şi Prut care constă în instituirea unui mecanism de testare continuă a nivelului de poluare a celor două rîuri şi de alertă în cazul în care acest nivel ar depăşi parametrii critici.

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda