Cooperare bilaterală

Irlanda

Relaţii diplomatice

Republica Moldova şi Irlanda au stabilit relaţii diplomatice la 30 septembrie 1999.

 

Ambasada Republicii Moldova în Irlanda

ADRESA:  2 Upper Mount Street, Dublin

TEL: Cancelarie015554365 (la acest număr nu se oferă informații consulare)

        Secția consulară015153444

FAX: 015346983

WEBSITE: irlanda.mfa.gov.md

EMAIL: dublin@mfa.gov.md

 

Ambasada Irlandei în Republica Moldova, cu sediul la București

ADRESA: Str. Buzești 50-52, Etajul 3, Sector 1, București

TEL: (+ 40 21) 310-2131 

FAX: (+ 40 21) 310-2181

 

Principalele vizite bilaterale

La nivelul Șefilor de state

 • 12 iulie 2021- convorbirea telefonică dintre Președintele Republicii Moldova, dna Maia Sandu și Președintele Irlandei, dl Michael D. Higgins.

La nivelul Şefilor de Legislativ

 • februarie 2017 – vizita de lucru în Irlanda a Preşedintelui Parlamentului RM, dl A.Candu.

 La nivelul Șefilor de Guverne

 • 7 martie 2014 – întrevedere între Iurie Leancă, Prim-ministrul Republicii Moldova, și omologul irlandez, Enda Kenny, în contextul Congresului Partidului Popular European.

 La nivelul Miniştrilor Afacerilor Externe

 • 5-6 noiembrie 2003 – Ministrul Afacerilor Externe al Irlandei a efectuat o vizită în Republica Moldova cu ocazia participării la Sesiunea a 113-a a Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei.
 • 7 decembrie 2004 – vizita la Chişinău a Ministrului pentru Afaceri Europene al Republicii Irlanda.
 • 6-7 decembrie 2012 – vizita la Dublin, Irlanda, a Viceprim-ministrului, Ministrului Afacerilor Externe Iurie Leancă, cu ocazia participării la cea de-a XIX-a Reuniune a Consiliului Ministerial al OSCE, în cadrul căreia a fost adoptată o Declaraţie cu privire la negocierile vizând reglementarea conflictului transnistrean.
 • 26 februarie 2020 – vizita la Dublin a Secretarului General al MAEIE, cu ocazia deschiderii oficiale a Ambasadei Republicii Moldova în Irlanda.
 • 7 mai 2020- discuție telefonică a Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene dl.O.Țulea cu Ministrul Afacerilor Externe și Apărare al Irlandei dl S.Coveney.
 • 8 decembrie 2020- întrevedere în format de conferință video a Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene dl.A.Ciocoi cu Ministrul Afacerilor Externe și Apărare al Irlandei dl S. Coveney.
 • 2 decembrie 2021- întrevederea dintre Viceprim-ministrul, Ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, dl Nicu Popescu și Ministrul de Stat pentru Afaceri Europene al Irlandei, dl Thomas Byrne.
 • 7 aprilie 2022- convorbirea telefonică dintre Viceprim-ministrul, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, dl Nicu Popescu și Ministrul Afacerilor Externe și Apărare al Irlandei, dl S.Coveney.

Cadrul juridic bilateral

Până în prezent, au fost semnate 3 acorduri.

Totodată, un șir de proiecte de tratate se află la diferite etape de negocieri.

Relaţii comercial-economice

Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Irlanda, în anul 2020, a înregistrat suma de 8,05 mil. USD. După valoarea volumului schimburilor comerciale, Irlanda are o pondere de 0,16% în comerțul total al RM.

Exportul – 516,18 mii USD (-50% în comparație cu anul 2019).

Principalele mărfuri exportate: produse de brutărie, de patiserie și biscuiți, chiar cu adaos de cacao; fructe uscate; fructe, nuci si alte părți comestibile de plante; legume păstăi uscate; alcool etilic; aparate de radiodetecție și de radiosondaj; boabe de cereale altfel prelucrate; dulcețuri, jeleuri, marmelade, paste si piureuri de fructe; etichete de toate genurile, din hârtie sau carton;  legume, fructe, nuci și alte părți comestibile de plante, preparate sau conservate în oțet sau acid acetic; etc.

Importul – 7,54 mil. USD (-9,14% în comparație cu anul 2019).

Principalele mărfuri importate: medicamente; alcool etilic; pești congelați; articole și aparate de ortopedie; preparate pentru igiena bucală sau dentară; preparate și articole farmaceutice; reactivi de diagnostic sau de laborator; extracte de malț; carne de animale din specia porcine, proaspăta, refrigerată sau congelată; etc.

Asistenţă tehnică

Republica Moldova a beneficiat de asistenţă din partea Irlandei prin intermediul programului Irish Aid. Proiectele de asistenţă socială şi umanitară vizează, în special, reducerea sărăciei, inegalităţii şi excluderii sociale. Guvernul Irlandei acordă asistenţă organizaţiei irlandeze non-guvernamentale Outreach Moldova, care activează în Republica Moldova la orfelinatele din Chişinău şi din Hânceşti. În prezent, asistenţa tehnică a Irlandei este oferită Republicii Moldova prin intermediul unor proiecte regionale.

 

Actualizat în luna iunie 2022 de către

Secția Europa Occidentală, Centrală și de Sud-Est, Direcția Cooperare Bilaterală