Cooperare bilaterală
Relaţii diplomatice
Relaţiile diplomatice dintre cele două state au fost stabilite la 17 ianuarie 1992.
La data de 24 decembrie 2020 a fost semnat Acordul de Parteneriat Strategic, Comerț și Cooperare între guvernele Republicii Moldova și Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, care reglementează relațiile moldo-britanice post-Brexit. Acordul va intra în vigoare la completarea procedurilor interne de către părți (ratificare sau aprobare), la moment documentul bilateral fiind aplicat cu titlu provizoriu.
Ambasada Republicii Moldova în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord
ADRESA: 5 Dolphin Square, Edensor Road, W4 2ST, London
TEL/FAX.: (+44)20 89956818
WEBSITE: regatulunit.mfa.gov.md
EMAIL: londra@mfa.gov.md
Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în Republica Moldova
ADRESA: str. Nicolae Iorga, 18/1, Chişinău.
TEL.: (+373-22) 22-59-02
FAX: (+373-22) 25-18-59
Principalele vizite bilaterale
La nivel de Şefi de State
- octombrie 1996 – vizita de lucru în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a dlui Mircea Snegur, Preşedintele Republicii Moldova;
- noiembrie 2018 - vizita de lucru în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a dlui Igor Dodon, Președintele Republicii Moldova, în cadrul căreia au avut loc întrevederi cu oficiali din cadrul Oficiului pentru Afaceri Externe și Commonwealth și Departamentului pentru Comerț Internațional.
La nivel de Şefi de Legislative
- ianuarie-februarie 2006 – vizita oficială în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a dlui Marian Lupu, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova
- iulie 2007 – vizita în Republica Moldova a dnei Sylvia Heal, Vicepreşedinte al Camerei Comunelor a Parlamentului Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord
- ianuarie-februarie 2008 – vizita oficială în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a dlui Marian Lupu, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova
- februarie 2017 - vizita de lucru în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a dlui Andrian Candu, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova
La nivel de Șefi de Guverne
- iulie 2012 – vizita în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a dlui Vlad Filat, Prim-ministrul Republicii Moldova, cu ocazia deschiderii oficiale a Jocurilor Olimpice de vară. Întrevederea cu dl David Lidington, Ministrul pentru Europa;
- noiembrie 2019 - vizita de lucru în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a dlui Ion Chicu, Prim-ministrul Republicii Moldova, cu ocazia participării la Summit-ul Investițional BERD al statelor Parteneriatului Estic.
- noiembrie 2021 – vizita în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a dnei Natalia Gavrilița, Prim-ministrul Republicii Moldova, cu ocazia desfășurării „Zilei Pieței de Capital din Moldova” la sediul Bursei de Valori din Londra.
La nivel de Miniştri ai Afacerilor Externe
- martie 1996 – vizita în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a dlui Mihai Popov, Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova;
- octombrie 2004 – vizita în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a dlui Nicolae Dudău, Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova;
- februarie 2010 – vizita la Londra a dlui Iurie Leancă, Viceprim-ministru, Ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene;
- septembrie 2011 - vizita la Londra a dlui Iurie Leancă, Viceprim-ministru, Ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene;
- februarie 2013 – vizita la Chişinău a dlui William Hague, Ministrul Afacerilor Externe al Marii Britanii;
- ianuarie 2014 – vizita la Chișinău a dlui David Lidington, Ministru pentru Europa la MAE al Marii Britanii;
- mai 2014 – vizita la Chişinău a dlui William Hague, Ministrul Afacerilor Externe al Marii Britanii;
- iunie 2018 – vizita la Londra a dlui Tudor Ulianovschi, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova.
Alte vizite
- mai 2021 - vizita la Chișinău a ministrului de stat pentru Vecinătatea Europeană și Americi în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Dezvoltării al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, dna Wendy Morton.
Asistenţa pentru dezvoltare
Începînd cu 18 aprilie 2016, Republica Moldova beneficiază de asistenţa britanică prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare. Fondurile sunt redirecţionate pentru reformarea celor mai sensibile sectoare, inclusiv lupta împotriva corupţiei, îmbunătăţirea mediului de afaceri, reforma justiţiei, a sectorului financiar-bancar, energetic, consolidarea administraţiei publice, etc.
În perioada 2016-2017, proiectele finanţate de Guvernul britanic, pentru care au fost alocate peste 5 mln de euro, au inclus:
• Crearea unui ghid de individualizare a pedepselor pentru cazurile de corupţie;
• Asistenţă pentru noul Departament de Monitorizare a Transparenţei Acţionariatelor creat la BNM pentru stabilirea procedurilor interne de activitate a structurii;
• Consolidarea capacităţilor Serviciului Fiscal de Stat al Republicii Moldova;
• Asistenţă pentru dezvoltarea Agenţiei Regionale de Dezvoltare creată recent în Găgăuzia;
• Acordarea suportului analitic pentru un sistem fiscal optim;
• Administrarea responsabilă a cheltuielilor publice;
• Campanie de informare publică asupra DCFTA;
• Consolidarea unei mass-media regionale democratice, care presupune organizarea şi realizarea dezbaterilor TV în mass-media locală (implementat în parteneriat cu IPRE).
În anii 2018-2019 au fost prioritizate următoarele domenii:
• Consolidarea mass-mediei independente şi a comunicării strategice;
• Creşterea economică şi îmbunătăţirea mediului de afaceri;
• Combaterea corupţiei şi susţinerea răspunderii democratice.
În 2017 a fost reluat programul de burse John Smith Trust Fellowship Programme în Republica Moldova.
În urma intrării în vigoare la 1 ianuarie 2021 a Acordului de comerț și cooperare EU-UK, Marea Britanie a anunțat despre inițierea unui nou program pentru studenții străini “ Programul Alan Turing”.
Relaţii comercial-economice
Volumul comerţului exterior al Republicii Moldova cu Regatul Unit, în anul 2020, a înregistrat suma de 92,9 mln. USD (export 42,8 mln USD, import 50,1 mln USD). Analiza evoluției exporturilor în anul 2020, comparativ cu anul 2019, relevă micșorarea exporturilor de mărfuri în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord cu -14,4%, precum și a importurilor cu -14,6%.
După valoarea volumului schimburilor comerciale, Marea Britanie şi Irlanda de Nord se află pe locul 15 la nivel mondial printre principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova, cu o pondere de 1,28% în comerțul total al țării. Diminuarea considerabilă a comerțului bilateral al Republicii Moldova cu Marea Britanie pe parcursul ultimilor doi ani este cauzată de procesul Brexit, același fenomen fiind înregistrat în comerțul bilateral al Marii Britanii cu majoritatea țărilor europene.
Investiții și schimburi comerciale
Conform datelor oficiale prezentate de Agenția Servicii Publice, în Republica Moldova îşi desfăşoară activitatea 233 întreprinderi cu capital originar din Marea Britanie, valoarea investițiilor în capitalul social fiind de circa 442,765 mil. lei. După volumul capitalului investit, Marea Britanie se află pe locul 10 printre principalii investitori ale Republicii Moldova.
Principalele produse exportate: îmbrăcăminte; taioare, ansambluri, jachete, sacouri, rochii, fuste, tricotate sau croșetate, pentru femei și fete; semințe de floarea-soarelui; cămăși, bluze, bluze-cămăși pentru femei sau fete; grîu și meslin; vin din struguri proaspeți, inclusiv vinurile îmbogățite în alcool, musturi de struguri; combinezoane sau furouri, jupoane, cămăși de noapte, pijamale; flanele de corp, maiouri și cămăși de zi, combinezoane sau furouri, pentru femei și fete; etc..
Principalele produse importate: autoturisme; medicamente; alcool etilic nedenaturat; tractoare; insecticide; pești congelați; țesături din fibre de filamente sintetice; preparate pentru preras, ras sau după ras, deodorante corporale, preparate pentru baie, depilatoare; cărucioare; buldozere; etc.
Conform Raportului organizaţiei de consultanţă „British Enterprise”, elaborat la solicitarea Ministerului Afacerilor Externe britanic, cele mai importante oportunităţi de investiţii pentru companiile britanice în Republica Moldova sunt în următoarele sectoare:
• energetic, în special eficienţă energetică şi surse energetice de alternativă;
• agrobusiness-ul (inclusiv sistemele de irigare şi resurse de apă);
• educaţie şi training;
• training în arealele administraţiei publice, inclusiv cel al justiţiei, taxelor şi vămii;
• tehnologii informaţionale şi de comunicare;
• proiecte în infrastructură;
• industria uşoară, în special cea textilă.
Cadrul juridic bilateral
Pînă în prezent, între Republica Moldova şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord au fost semnate 15 acorduri.
Actualizat în luna iunie 2022 de către
Secția Europa Occidentală, Centrală și de Sud-Est, Direcția Cooperare Bilaterală